Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: АРТ ПЪТЕКИ-те НА ШАБЛА"

АРТ ПЪТЕКИ-те НА ШАБЛА


Как иначе да се разкрие очарованието на тази най-североизточна част на България, да се докосне човек до природните и историческите забележителности на този край, ако не чрез изкуството, чрез майсторството на художниците. Защото само там, в творчеството, можеш да излезеш от времето както актьорът влиза в ролята и да се слееш с иреалния свят. Такова е усещането и когато разглеждаш колекцията от картини, създадена в десетте издания на живописния пленер „Арт пътеки“ в село Крапец. В нея ще съзреш над 70 имена на съвременни български художници, черпили сюжети от уникалната природа на Шабла – Големия остров в Дуранкулашкото езеро, археологическия комплекс от селища и некрополи, чиито най-ранни следи се губят назад във времето – 5 000 години преди Христа; най-старият фар на Българското Черноморие – фарът на нос Шабла; скалистия бряг на Тюленово; Шабленското и Дуранкулашкото езеро с уникалните флора и фауна и други.
Началото беше през 2006 г. По инициатива на Община Шабла и художникът, роден в Крапец, Коста Костов бе открит първият пленер. В продължение на една седмица десетина художници от страната преоткриваха реалния и духовния свят на тази древна земя. И така десет години поред. Днес в експозицията на Шабла посетителят ще види творби на Милко Божков, Александър Александров, Румен Нечев, Емилия Бояджиева, Десислава Терзиева, Боян Янев, Светла Радулова-Маркова, Пламен Тодоров, Силвия Павлова, проф. Валери Чакалов, Цветан Кръстев, Георги Демирев, Дойчин Русев, Димитър Чолаков, Димитър Трайчев, Мария Зафиркова, Елица Баръмова, доц. Йордан Парушев, Николай Няголов, Матей Матеев, Кирил Батембергски, Божидар Тонев, Пламен Монев, Соня Ковачева, Йордан Кисьов, Пертеф Тюфекчи, Георги Атанасов, Димитър Грозданов, Недко Недков, Любен Генов и др.
Тези живописни произведения днес са знаци, повеждащи нас, зрителите, към рядката красота на Приморска Добруджа, така, както тя е видяна и вдъхновено претворена от авторите.

 

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево