Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: НА КАФЕ С ЙОВКОВ"

НА КАФЕ С ЙОВКОВ

Валентина Добринчева

Тази възневидяна "Албена" /вж. снимките/ е "близначката" на Къща-музей Йордан Йовков. Известната като Йовковата къща се намира срещу ПМГ "И. Вазов", но е скрита зад жилищните блокове. В родната къща /която сега е музейна част/ на съпругата на писателя – Деспина, младото семейство е живяло от декември 1918 до пролетта на 1919 г. В нея е възстановен интериорът - в три експозиционни зали. Къщата-музей е специално създадена с цел туристически посещения и навремето през нея годишно са  минавали около 12 000 души. През 1997 г. е въстановена по инициатива на Исторически музей и с благодетелното участие на инж. Михаил Божилов и неговата частна фирма, майсторът Радион Иванов – един от най-големите спонсори, дарения от арх. Анна Енчева и други.
За сметка на това, "близначката" остава неподдържана и залинява – до сегашната си разруха. А в нея е живеело семейство Бахневи, кумувало на сем. Йовкови на 15 декември 1918 г. Къщата се дава под наем от общината – на сдружения с нестопанска цел. Те не смогват да я "вдигнат", нито да я ползват и си отиват.
От октомври 2007 г. за пет години пристройката (от 65 кв.м.) е дадена на СНЦ Сдружение на писателите – Добрич. Идеята ни е да се направи от цялата постройка – музейна част и "близначка", нов добрички културен център, по образец на европейските и на Червената къща в София. По-малък като обем, разбира се. Там, освен редакцията на вестник Антимовски хан, ще се помещават дискусионен клуб, книжарница, с щанд на добруджанските автори, информационно табло за събитията в Добрич и региона. Ще се организират премиери, срещи и други изяви. Младите пишещи ще могат да припознаят свое място за реализация – помагайки и на екипа на вестника и запознавайки се с живите таланти на Добруджа.
А колко ще е хубаво да може човек да седне до Йовков и да изпие едно кафе с любимия на писателя сютляш /мляко с ориз/! Там може да стои дори паметникът на големия Любомир Далчев – "седналият Йовков". Оказа се, че такова предложение са отправяли и служителите на Исторически музей, но това е една дръзка идея и са били информирани, че си остава на старото място и засега промени не могат да се правят... Важното е, че пътят на идеите се пресича и всички ще работим за тяхното осъществяване.
Йовковата къща попадна в списъка с кандидати от Добрич по Програма „Красива България”. Материалите бяха изпратени в началото на октомври от общината. Чака се отговор. Ако не стане, пак се отива на позицията да се търсят пари от спонсори, за да се "вдигне" светинята. Целта е "близначката" да стане като музейната част.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево