Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: С РАЗПРАВИИ И ВЯРА"

С РАЗПРАВИИ И ВЯРА

Сашо Серафимов

Ще започна с цитат на  Поп Кръстю: „Всеки иска поправка на злото, но се варди от разправии”. Като че това е надпис на моралната плоча над гроба на поп Кръстю. С тази мисъл сякаш се е покрила истината за него. Сякаш  в пашкула „да не стане разправия”, „да не се караме”, „да се разберем с добро” е увит спомена за залавянето на Апостола в Къкринското ханче и клеветата, която затваря всички опити за друго тълкуване на събитията. По-лошото е, че такива авторитети като Захари Стоянов, Любен Каравелов, Иван Вазов, се включват, според мен несъзнателно, в превръщането на клеветата в статукво. Поп Кръстю е предател – това го знае мало и голямо.
През годините от 1872 досега има няколко опита да се разбули тази лъжа, но на тях така и не им достига сила, за да  реабилитират Поп Кръстю. Едва когато се създават Доброволните културни общества „Поп Кръстю” през 2000 г. истината добива смелост да си покаже лицето.
„Краят увенчава делото” – ще каже писателят Георги Мишев, по повод националната научна конференция посветена на Кръстю Тотев Никифоров, проведена на 22 ноември т.г. по повод 125 години от смъртта на свещеника. Книгата „Поп Кръстю – живот и дейност” съдържа всички материали, изнесени на конференцията. В столичната библиотека, в залата наречена „Вяра” професори, доценти, научни сътрудници, писатели, видни интелектуалци  развенчават митът за предателството на ловченския свещеник.
Материалите „обезсилват клеветата за предателството и очертават по-релефно лика на един възрожденец, искрен радетел за църковни, национални и социални свободи като се разгласят и неговите публицистични и литературни произведения, за да заемат място в духовната култура на българите от оная епоха” – казва Георги Мишев в послеслова. Аз бих добавил, че професионалното тълкуване на творчеството на Свещеника от  специалистите показва на читателя една високо ерудирана личност, широко скроена лирична душа, която носи най-красивите морални черти на епохата.
 „Коги да е правото ще излезе налице” – този цитат е от „Требника” на поп Кръстю, който е един своеобразен дневник на живота на този човек. И  този дневник свидетелства за „духовното равновесие и хармоничност на автора, несмущаван от чувството за вина” (цитат от  статията на проф. Георги Бакалов „Моята гражданска позиция”).
Тази книга не е поръчка на държавата или на неин научен институт, тя е поръчка на времето, поръчка на паметта на свободния българин. Тя е опит да се пробуди онова национално чувство, че нещата трябва да си дойдат на мястото, че социалната и политическа мъгла са едно зло, което вече трябва да бъде загърбено от гражданина, за да се чувства той наистина демократ. В нея ще срещнем имената на арх. Петко Еврев, д-р, ст.н.с., Константин Еленков – лит. Критик, Желю Желев – д-р по философия, академик Константин Косев, Георги Мишев – писател, проф. Димитър Панчовски, Светлана Русинова – д-р на филологическите науки, Марин Георгиев – писател, д-р Христо Темелски – ст. Научен сътрудник и др.
Но един от двигателите на идеята за реабилитиране на Кръстю Тотев Никифоров е издателят на книгата – Васил Колев.
Спомням си преди години когато показа първата книга от тази поредица „Ръкописите на Поп Кръстю”, колко озадачено приех версията за невинността му. Упоритостта на този човек обаче постепенно разби у мен наслояваната и безброй много тиражирана „традиционна истина”. Последваха книгите „Клеветата за Поп Кръстю”, после дойде и третата книга „Правото излезе налице”.  И така с разправии и вяра Васил Колев показа как може да се поправи едно зло.

Добави коментар


( няма да се публикува )



*Всички полета са задължителни



С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево