Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ЕЛЕГИЯ ЗА СТАРИЯ ГРАД"

ЕЛЕГИЯ ЗА СТАРИЯ ГРАД

Рада Въртунинска

Дебютната книга на Веселина Малчева "Полъх от стария Добрич" е плод на дългогодишно събиране, проучване на краеведски материали, спомени и лични преживявания. Книгата е доста пъстра по съдържание, защото авторката, ръководена от много обстоятелства (време, финанси) е събрала и обединила жанрово разнороден материал от статии с краеведско и историческо съдържание и очерци до поезия. Независимо от това, във всеки от тях звучи голямата й любов към Добрич, към родния край и към добруджанци. Цялото посвествование е като елегична музика, която пленява читателя със своя тъжен шепот за стария град. Тук ще намерим описание на махалите, времето на тяхното възникване, предимно на етнически принцип, и атмосферата, която носят. Махалите не са само пунктуално изредени, а от тях лъха живота. Особено красиво е описана родната махала на авторката. С нежно преклонение тя пресъздава нейните обитатели като личности, характери, професии.
Веселина Малчева е положила много труд да проследи миналото на града с неговите заняти, архитектура, земеделие, търговия. Значително място е отделила на един особено важен за времето си отрасъл – ханджийството. В подробности описва интериора, предназначението на целия комплекс от постройки и онова многообразие и пъстроцветна навалица от добруджански селяни, техните взаимоотношения, които са вдъхновявали и развихряли въображението на Йордан Йовков.
Много ценен като информация е материалът за транспортните връзки и средства – каруци, файтони, кабриолети. Построяването на ЖП гарата, целия човешки кипеж около тях, трагичните събития от 1916 година с избиването на десетки добруджанци в чакалнята на гарата.
Като дългогодишна библиотекарка и културна деятелка, Веселина Малчева оставя на поколенията своите наблюдения и участие в културния живот на града. Проследява развитието на старата градска песен. Тя самата участва в създаването на първия камерен хор "Докле е младост". Тук присъства и туристическата песен, защото авторката е влюбена в природните красоти на родината ни. Има данни за диригенти и музикални дейци от Добрич, списък на първите хористи и участия на фестивали, награди и т.н.
Обстойно и с дълбоко познание е описала създаването на детската библиотека, многобройните културни прояви с децата, първото честване на Седмицата на детската книга, проследила е движението на библиотечния състав през годините.
В специален раздел е събрала творчески портрети на културни деятели като Любка Бобчева – археолог и първи директор на Историческия музей, Маргарита Дакова – етнограф и създател на Етнографската къща. Малцина знаят, че нейна е идеята за изграждането на комплекса "Стария Добрич".
Авторката сдържано, но с умиление и почит, пресъздава паметта на своя род от свещеници, учители – Попови. Кратко, но вълнуващо описва книговезницата и личността на Рачо Шопов, за когото малцина си спомнят. Предала е със затаен възторг събитията, свързани с войните и Освобождението на Добрич през 1940 г.
Творческото вдъхновение на Веселина Малчева прелива в нейните стихотворни прояви. Тя пише текстове за песни за Добруджа, Калиакра, Русалка, за мама и др. Ангел Виденов – учител по музика, композира мелодиите, които се изпълняват с туристическия хор.
Книгата има автобиографичен характер. Всичко е преживяно и преминало през мисълта и сърцето на авторката. От всеки ред лъха човешка интимност и сърдечност. "Полъх от стария Добрич" е не само увлекателно четиво, но и принос към краеведската и родоведска литература в нашия край.
Добави коментар


( няма да се публикува )



*Всички полета са задължителни



С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево