Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: НА ГОСТИ У ДОМА"

НА ГОСТИ У ДОМА

Самостоятелна изложба откри на 19 октомври в Художествена галерия Добрич художникът Росен Русев. Тя е под надслов "Фрагменти" и представя цветни рисунки и няколко дигитални принта.
Росен Димитров Русев е роден в Добрич на 22 август 1946 г. Още на 9 годишна възраст се увлича по рисуването. Но както сам счита техниката на рисуване е само началото на неговия безкраен опит да разкрие образа на красотата в толкова различните й възможни форми. Сюрреалистичните му образи, сътворени в един непрекъснато променящ се стил са изтъкани от “платното” на битието. Мечтите и желанията струят през изящните и лъчисти нишки на творчеството му, пишат от Гудожествената галерия. През 1967-68 г. Росен Русев учи графика в Художествената академия – София. През 1969 година заминава за Будапеща, където живее и работи до днес. През 1969-70 г. в Унгария учи в Института за чуждестранни студенти. През 1970 г. е приет в Академията за приложни изкуства в Будапеща, специалност “Текстил”. След завършването й – в периода 1975-76 г.- специализира в Художествената академия за изящни изкуства.
Росен Русев работи в областта на текстилния дизайн, графиката и илюстрацията. От 1976 г. е  член на Унгарската асоциация на художниците. Има рисунки и илюстрации публикувани в унгарската литературна периодика, научни периодични издания; илюстрира унгарски и български поетични книги.
Художникът има над 50 самостоятелни изложби в различни страни.
В България е излагал свои произведения в София, Добрич, Балчик, Албена, Каварна, Русе и др., а в чужбина: в Унгария – Будапеща, Солнок, Веспрем, Капошвар, Маркали, Дунауварош, Залаегерсег, Сегед; Полша – Лодз; Канада – Торонто; Белгия – Остенде; Холандия - Делфт, Мааслиуе; Австрия – Виена; Словакия – Братислава; Германия – Берлин; Италия – Анкона, Риуети, Учело и др.
Участвал е в колективни изложби по текстил, живопис и графика в следните страни: България – София, Унгария – Будапеща, Норвегия – Осло, Австрия – Виена, Япония – Токио, Канада – Торонто, Австралия – Брисбан, Франция – Мец, Полша – Лодз, Русия – Москва.
Негови творби се намират в частни и публични колекции и галерии в различни страни. Притежание на Художествена галерия – Добрич са графики, рисунки и гоблени от Росен Русев.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево