Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ХЛЯБ ЗА ДУШАТА"

ХЛЯБ ЗА ДУШАТА

На 31 октомври в Художествена галерия Добрич се откри ретроспективна изложба на добричкия художник Ангел Томов - по повод 95 години от неговото рождение.
В книгата си "Добруджанци в науката, изкуството и културата" известният краевед Любен Бешков пише за художника: "Роден през 1912 г. в многодетното семейство на хлебаря Атанас Томов. Още дете започва да работи при ослепелия си баща. Завършва прогимназиално образование през 1927 г. в българското училище в града и застава с дългата лопата в ръка пред горящото гърло на фурната". Така го помнят и добричлии до смъртта му през 2001 г. И по-нататък: "Още като юноша започва сам да се учи да рисува: отначало копира големите художници, вслушва се в указанията на учителя-художник Никола Тахтунов и постепенно тръгва по свой, самостоятелен път в живописта."
За първи път участва в изложба на художници – самодейци в Добрич през 1951 г. Без специално художествено образование, Ангел Томов постепенно се оформя като самобитен живописец с изявен авторски почерк и особено ярко отношение и интерес към изобразяване на някогашния Добрич. С любов и майсторство самоукият художник претворява атмосферата, живота, специфичния колорит, пейзаж и архитектурен облик на стария Добрич.
В каталога на Художествена галерия – Добрич, д-р Ружа Маринска пише: "...няколко имена от старите художници привличат с любовта и привързаността си към тукашния живот. Запомнят се работите на Ангел Томов – каручки, сергии, чадъри, цветарки - един пъстър човешки свят.”
През 1983 и 1985 г. художникът участва с маслени платна в окръжните и регионални изложби в Силистра и Добрич.
През 1989 г. в Художествената галерия в Добрич е уредена самостоятелна изложба на Ангел Томов.
Галерията притежава 18 живописни платна, които могат да бъдат видяни в настоящата експозиция.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево