Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ЖИВИ ВЪВ ВЕЧНОСТТА"

ЖИВИ ВЪВ ВЕЧНОСТТА

РАДА ВЪРТУНИНСКА

РАДА ВЪРТУНИНСКА

Краевед. Забележителна дама. Отговаря за величините и изискаността, за красотата и стила


Родена е през 1932 г. Завършила е Руска филология в СУ "Св. Кл. Охридски. Работила е в Окръжна библиотека, Държавен архив и Окръжния съвет по култура. Автор е на краеведски изследвания. Има девет книги, сред които романите "Зовът на сенките" и "Когато горяха кладите". 

Последни 5 статии от РАДА ВЪРТУНИНСКА

Рада Въртунинска

27 януари 1837 г. – 27 януари 1878 г. Две исторически дати. Дуелът на А. С Пушкин с Жорж Дантес. Ден, в който нищожеството убива величието. Другият – денят на освобождението на Добрич от турско робство и подвигът на руските богатири, предвождани от ген. Цимерман. Ден, в който светлината побеждава мрака.
В тези също толкова бели и снежни като тогава януарски дни, аз мисля за станалите събития като за нещо цялостно, развиващо се във времето и свързано с идеята за свобода и независимост, както на отделната личност, така и на Отечеството.
През целия си кратък, но бурен живот, А.С. Пушкин, „неволникът на честта” се е интересувал живо от съдбата на поробените балкански народи. Възхищавал се е от духовната мощ, от непокорството и силата на ума, от волността и свободолюбието на българина, изобразен в героя му Кърджали. Към този образ той се връща неколкократно и в поезията и в прозата си, запленен от неговата величавост и решителност.
Пушкин е приветствал всеки опит на стенещите под робство гърци, българи, албанци, сърби да извоюват своята свещена свобода. Много страници от неговото южно заточение /1820 – 1823/ са посветени на прокудените в Бесарабия, какъвто е бил и самият той, очарован от тяхната борбеност и нравственост. Прекланя се пред храбростта и подвига на всеки, без разлика на неговата религиозна и национална принадлежност. Възпява всеки, който се е опълчил срещу тиранията, защитавайки своята лична независимост и свобода и свободата на Отечеството си.
Цялата поезия на Пушкин е съзвучна със стремежите, въжделенията и страданията на човечеството. И днес тя е призив за борба срещу диктатурата, тиранията и потъпкване правата на личността.
Неръкотворният паметник, който си издигна Пушкин и днес, 171 години след неговата гибел, се извисява над цяла Русия и над света като паметник на човешкото дръзновение и съвест, така както не помръква и славата на героите, паднали за свободата на България преди 130 години. Святостта на техния подвиг остава във вечността и в паметта на човечеството.
Добави коментар


( няма да се публикува )



*Всички полета са задължителни



С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево