Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ДИВИ БАЛКАНЦИ"

ДИВИ БАЛКАНЦИ

Красимир Бачков

На всеки е ясно и без експерименти, че поставени на мястото на един средностатистически българин, жители на друга държава не биха издържали и месец. Освен афганци или сомалийци може би. Налаганият ежедневно геноцид върху обикновения българин от страна на правителство, полиция и общински структури на властта, предполага осъществяване на план за буквалното изтриване на България от картата на света. Кому е нужно това, времето ще покаже.
И понеже нашенецът си е по принцип индивидуалист, всеки се спасява както може и държава де факто няма. Заместват я организираните структури на общинско и републиканско ниво, които не са нищо друго, освен организирани банди крадци, лъжци и престъпници, представени под формата на кметове, общински съветници, депутати, министри и пр. Българската народопсихология, оформяна от петвековното турско робство, повелява омраза към държавата в нейния вид,познат от ония смутни времена.От нейна страна идват само беди за обикновения българин. Това са непосилни данъци, такси, налози, глоби и др. средства за облагодетелстване на отбрана мародерска върхушка и начин за подтискане, и държане в послушание на народа. В момента в родината ни липсва каквато и да било ценностна система и морал, както и перспектива за развитие в близко и по-далечно бъдеще. Кой както може краде за момента и на парче, както и в турско не се е крало! Няма държавен план и идеи за държавна политика! За обикновеният Андрешко никой не мисли. „След нас и потоп!” – може спокойно да служи за мото на тройната коалиция, дерибействаща сега.
Питам аз, по какво се различава българинът роб от Османската империя и българинът сега? И тогава и сега времената са смутни, нравите диви, а законът не се спазва по принцип, като противодействие срещу големият душманин – държавата. И ако за другите народи може да важи правилото „Държавата – това сме ние!”, то при нас тия приказки не минават. Просто защото не са истина.
Във всяка проблемна ситуация, от нормалните хора се търси изход и решение. Нашенецът обаче търси спасение единствено за себе си и тъкмо поради това няма усещане и самосъзнание за национална идентичност. В своята неосъзната същност той е по-скоро космополит, който мазохистично се е вкопчил в родния ужас България и живее ден за ден, точно като врабчетата на улицата. Той не предприема нищо сериозно заедно с колегата, съседа или приятеля си. Куражът му стига колкото да заформи банкет, да се напие и да псува тия, които действително заслужават да бъдат вкарани в затвора. Да се вдигне заради поруганото си гражданско достойнство на протест, бунт или революция просто не е заложено в него, както е заложено в цивилизованите нации. С привидното си покорство, явен нихилизъм и абсолютно неуважение /съвсем заслужено, впрочем/ към органите на властта, българинът е различен от цивилизованият човек и тъкмо затова с основание ни наричат „диви балканци”. Обидна е тази констатация, но по-лошото в случая е, че е напълно вярна. Както е истина повсеместната циганизация, обхванала държавата. И както вървят нещата,след няколко години май ще кажем само „Амин!” и от България ще остане само спомен.
Добави коментар


( няма да се публикува )



*Всички полета са задължителни



С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево