Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ГОСТУВАНЕ"

ГОСТУВАНЕ

Рада Въртунинска

Варненските писатели рядко канят свои колеги от Добрич, за да представят книгите им. Може да имам грешни впечатления, но ми се струва, че гледат на добричлии по-отвисоко и с лек нюанс на пренебрежение. Затова пък ние им отговаряме с топло гостоприемство. Може би не ни познават добре или познават само неколцина от най-изявените ни поети. Правя този преамбюл, защото наскоро имах възможност да се срещна с варненската четяща публика, наполовина беше добруджанска, както и авторът, чиято книга трябваше да представя. В един момент си помислих дали и ние самите добре се познаваме като цяло и в частност Кольо Герджиков, наш съгражданин и член на добричкото Сдружение на писателите. Затова ще направя кратка опознавателна разходка.
Щом пристигнахме с г-н Атанас Стоянов – издател, бяхме поканени от автора в

ДОМА

му с излъчване на творческа енергия. Всяко ъгълче в него е запълнено с извиращо от сърцето и ръцете на Кольо Герджиков изкуство.
В хола, едно старинно пиано общува с компютър, макар че явно не могат да намерят общ език. Стените на четирите стаи, лавиците на библиотеката, скринове и масички са превърнати във впечатляващ камерен вернисаж от картини, икони, дърворезби, които очакват откривателското око на зрителя, на почитателя на изобразителното и иконописно изкуство. Пролетни цветя, полски букети, самотни макове, рози, ириси надничат и се усмихват от всеки ъгъл и изпълват дома със своето свежо присъствие. На статива очаква своя художник недовършена картина на старинна добруджанска къща, родния дом на автора, на неговите деди. Малки етюди на стари къщи с изкорубени дървета и разтворени порти, които сякаш викат онези, които са ги напуснали да се върнат в изоставения дом, в запустелия двор. Многобройни икони, рисувани търпеливо, рамкирани с изящни резби, населяват цялото духовно пространство на дома. Особено ме впечатли една миниатюрна дърворезба като плач за онова, което си е отишло. Един орач и чифт волове с напрегнати шии разорават чернозема...
Напиращата емоционалност на автора не се е задоволила с пространството на стаите, а е излязла на балконите и върху бетонните стени са цъфнали стилизирани цветя, подобни на онези пловдивски и копривщенски алафранги, които ни изпълват с умиление и възхищение. На някого може да изглежда кичозно, несъвместимо съжителството им с бетон, найлонови пердета и хвърчащи по улицата пластмасови торбички, но това е светът на Кольо Герджиков, създаден за семейството му, за гостите им, за минувачите, опитвайки се да разнообрази убийствено скучния пейзаж, да го направи по-човечен, по-оптимистичен и весел.
Анка Герджикова, след като почерпи с домашна баница, показа какво са сътворили нейните ръце – дантели, мильота, покривки, които украсяват дома и допълват неговата интимност и уют. Синът им, с очи на светец, сдържано изразява радостта си от срещата и с похвални думи ни показва своята любима икона, голяма колкото длан.

ПРЕДСТАВЯНЕТО

на книгата на Кольо Герджиков „Ако ги разбирахме” се състоя във Военноморския клуб с директор Дора Попова. Съорганизатори бяха читалище „Васил Левски” със секретар Добринка Добрева и Съюзът на творците – офицери и сержанти от запаса и резерва с председател Недю Монев.
Залата беше препълнена. Сред тях имаше много познати лица – Иван Стоянов – общественик, Александър Ламбов – журналист, Иван Нанев – артист и др. Преобладаваха беловласите, които още изпитват жажда да се докоснат до малкото красиви неща в живота ни. Сред публиката беше инж. П. Петров, млад бизнесмен, спонсор със сърце, отворено към културата. Добринка Добрева откри тържеството, представи програмата и гостите от Добрич. Хорът на моряците – ветерани „Хр. Манолов”, в който пее и г-н Герджиков, с диригенти Димитър Димитров и Жени Григорова, изпълни кратка концертна програма. Недю Монев влезе в ролята си на водещ и с топли думи щрихира творческия портрет на автора, и въведе слушателите в атмосферата на книгата „Ако ги разбирахме”.
На свой ред, аз трябваше да представя новото произведение на К. Герджиков, което считам за едно от най-добрите му постижения от серията разкази за Добруджа. Без да се прави на Йовков, както и аз без да го сравнявам с него, отбелязах, че темата е една и съща, но подходът е различен. Кольо Герджиков е проникнал в духовната същност на животните, ако може така да се каже. Неговите коне, волове, кучета, котки, птици, влечуги, вълци, лисици имат свой дълбок и неразгадан от човека вътрешен живот. Те се различават помежду си не толкова по вид, колкото по характер. Но, за да може човекът да разбере животните, нужно е преди всичко да ги ОБИЧА. Авторът рисува с любов и пресъздава един свят, в който има повече нравственост и хармония. Неговите коне, кучета, вълци са мислещи, страдащи, безпаметно влюбени, самопожертвователни майки, трогателно благодарни труженици. След много години старият кон, отлъчен от родния яхър и „зачислен” на работа в ТКЗС-то, се връща да похлопа на вратата, да се сбогува с хората, които са го отгледали, да им благодари с предчувствие за смъртта.
„Белязаната вълчица” е една вдъхновена поема за дивата природа, за страданието на различния, отхвърления и за жестоката изобретателност на хората. Авторът прави алюзия, че човешката джунгла е по-ожесточена, по-безсърдечна и безнравствена от тази на животните, защото злото е преднамерено, осъзнато.
Кольо Герджиков говори с езика на своите съселяни. На места освежен от лек хумор, особено когато се отнася за човешки постъпки и не е направил много комплименти на нашия род.
Мнозина от присъстващите споделиха своите впечатления от книгата и от цялостното творчество на г-н Герджиков, от неговата личност като добронамерен и деликатен във взаимоотношенията си, съсредоточен в работата си художник, певец и писател.
Накрая звъннаха китари и вокалната група за градски песни при ч-ще „В. Левски” направи своя музикален поклон, а един екс морски капитан покани някои от дамите на валс и с това вечерта излезе от общоприетите рамки на протокола, и се превърна в малко, забавно тържество. В един празник на духа.
Добави коментар


( няма да се публикува )



*Всички полета са задължителни



С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево