Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ПО СЛЕДИТЕ НА ВРЕМЕТО"

ПО СЛЕДИТЕ НА ВРЕМЕТО

Разказано в зимната вечер

Десислава Андронова, 6 клас, у-ще "Проф. д-р Асен Златарев" Шабла

Преди много десетилетия в малко планинско градче се родило момче на име Сава. Той бил весело и ученолюбиво дете, което, пораствайки, избрало трудната професия на даскал. За да упражнява своя занаят обаче, трябвало да замине в добруджанско селце, нейде накрая на североизточна България. Пътуването на младия даскал било интересно, но и съпроводено с мъничко тъга. На сбогуване с родния край той дълго съзерцавал еленския Балкан. Късно следобед пристигнал във Варна и пропътувал с каруца оставащия път до село Дуранкулак.
Прапрадядо ми Сава бил запленен от ширналите се добруджански ниви. Срещата му с морето била още по-вълнуваща, защото там той видял своята голяма любов, Керана, за която по-късно се жени. От тази любов се раждат две момчета - Иван и Рафаил. За съжаление животът на прапрадядо Сава бил много кратък. Децата му пораснали и създали свои семейства. Прадядо Иван се жени за баба Стоянка и им се раждат две момчета. Както всички знаем, през русалската неделя има поверие да не се пере, но младата невяста не спазила поверието и отишла на езерото със своите деца, за да свърши тая работа. Тогава се случило нещастието. Малкият син скочил във водата, а после го последвал и големият, но имало водовъртеж и двете деца започнали да се давят. Прабаба Стоянка се уплашила за живота на рожбите си и скочила в езерото, за да им помогне. Никой от тримата не се завръща. След време младият вдовец се жени отново – за баба Петра. От този брак на 3.01.1923 г. се ражда баба ми. По същото време от Румъния се преселва семейството на дядо Георги. На един празник дядо Георги и баба Йорданка се запознават, а по-късно се женят. От този брак се раждат вуйчо Иван, леля Петя и майка ми.
И ето как от тези хора, живели преди много години, започва моят корен.

Клубът "Млад журналист" в шабленското училище

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево