Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: МОЯТ РУСКИ ПРАДЯДО"

МОЯТ РУСКИ ПРАДЯДО

Разказано в зимните вечери

Инна Сергеева Иванова, у-ще "Проф. д-р Асен Златарeв" Шабла

Аз съм наследница на родове, които водят началото си от две страни – единия в България – село Ваклино, а другия в далечна Русия. Мисля, че всеки от моите деди заема достойно място в живота ми, но най-известна е личността на един от тях. Това е моят прадядо Василий Фьодорович Шарагин (1892-1972). Роден и израснал в необятната донска степ, той служи вярно на своята Родина като командир на полк до границата с Полша. Великата отечествена война за руския народ се явява преломна в неговия живот и в живота на цялото му семейство. Но така е било за всички. Бързото развитие на военните действия налага преместването му в област Ростов на Дон, където той освен че ръководи войсковата част, подпомага активно партизанското движение против германската окупация. Стига до чин полковник, като ръководи петнадесет хилядна войскова част. За главата му германците са обявили голяма награда. От разказите на моя дядо, който му е син, татко и леля знаят, че дядо се е борил всеотдайно заедно със сънародниците си и войниците, които е ръководил, за прогонване на немските окупатори. Неговата част води успешни военни действия и стига до Берлин, където се слага край на Втората световна война. За проявен героизъм по време на войната той е награден с множество държавни и войнски отличия. След завръщането си в Русия се труди всеотдайно за възстановяване на опустошената от войната Родина.
Макар да не съм го познавала, аз мисля, че той е един достоен за уважение мой родственик и се гордея, че съм имала такъв дядо.
Добави коментар


( няма да се публикува )*Всички полета са задължителниС подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево