Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: СИЛАТА НА КОРЕНА"

СИЛАТА НА КОРЕНА

За разликата между митовете и науката, Рада Въртунинска разговаря с Георги Топалов, който наскоро навърши 75 години

Р.В. Какво може да накара един зооинженер да прави селищни проучвания, да изследва съобщителните връзки. Имате над 300 публикации и 8 забележителни както по обем, така и по съдържание книги, свързани с историята на Добруджа. Написахте Енциклопедия на фамилните имена от Спасовски район, История на село Белгун и т.н.?

Г.Т. Ръководеше ме преди всичко обичта към родния край, към прадедите ни, към историческото ни минало. Проучването на едно родословие в дълбочина е част от генеалогията на една нация. Що се отнася до наименованията на селищата в това има и определена философия. Например, когато изследвах историята на село Белгун и анкетирах най-старите заселници, те казваха, че това е името на коня на Аспарух. Това е легенда, мит. Направих запитване до БАН и ми отговориха, че Белгун е прозвище на цар Иван Асен II - това е наука. За промяна на наименованията са допринесли различни фактори, но те имат дълбока връзка както с историята, така и с народопсихологията.
В зоотехниката са застъпени две фундаментални дисциплини, които важат за всички биологични видове - биология и генетика. Те са в основата при изследване на развитието и на човека - генеалогия, антропогенезис и т.н Проследяването на родовите връзки става на един и същи принцип, макар при човека да действат други закони.
Например при създаването на по-съвършени животински раси са възможни и кръвосмесителни връзки, а това предполага проучвания на няколко родословни пояса, докато при човека доминира свободният избор.

Р.В. Коя от двете дейности ви е донесла по-голямо удовлетворение и популярност?

Г.Т. Разбира се, професията ми. Моето призвание е животновъдството. Пораснал съм покрай селскостопански животни, грижил съм се и съм работил с тях. Посветил съм им повече от 35 години. Професията ми имаше и преимуществото да контактувам с различни хора. Така научих много за историята на селищата в Добруджа, които допълвах с данни от научни източници. Определено мога да кажа, че тези мои изследвания са принос за добруджанското  краезнание. Чрез тях пък станах по-популярен.

Р.В. Как оценявате този "бум" в краезнанието и родоведението след промените от 1989 г.?

Г.Т. Като защитна реакция. Да не се изгубим като нация, особено след приемането ни в Европейския съюз. Да запазим своята идентичност. Да създадем една традиция в проучването на рода, което сме пропуснали през столетията, а след нахлуването на чужди влияния и култури, посредством телевизия, интернет, да не се обезличим, да не забравим, че сме българи, че имаме своя история, култура традиции.

Р.В. Вие сте "Почетен краевед" и носител на няколко общински награди за принос в краезнанието. Стимулите, наградите, самоцел ли са или проучването на различни аспекти от живота е вътрешна потребност?

Г.Т. Моите проучвания са израз на моето родолюбие и нямат нищо общо със суетата и амбицията за известност. Наградите не са измерител за постиженията, на които си посветил голяма част от живота си.

Р.В. Кой от обектите ви създаде най-големи затруднения?

Г.Т. Последната ми книга "Речник на селищните наименования" е най-голяма по обем, Събраният материал беше изобилен. Трябваше да направя прецизна селекция, справки, редакция. Тази книга ми донесе и най-голяма популярност и удовлетворение. Тя е единствена по рода си в страната.

Р.В. Какви предизвикателства стоят пред вас?

Г.Т. Досегашните ми родословни проучвания ме отведоха до връзки с рода на Момчил войвода, (роден незнайно кога и загинал през 1345 г. б.а.). За мен като родовед това е голямо предизвикателство. Ще бъда щастлив ако успея да го докажа, защото така Момчил войвода ще стане част от историята на Добруджа.
Добави коментар


( няма да се публикува )



*Всички полета са задължителни



С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево