Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ДНИ НА ЧЕТЕНЕТО В ШАБЛА"

ДНИ НА ЧЕТЕНЕТО В ШАБЛА

Десислава Донева

В Шабла се проведоха три дни на четенето, които по своята идея и реализация много се различаваха от всичко подобно правено досега в общината. Конкретният повод – 23 април, Световния ден на книгата и авторското право, бе съчетан с факта, че 2008-ма е официално обявена за Европейска година на междукултурния диалог. Ето защо традиционната инициатива “Да четем заедно” този път се проведе не на български, а на три от най-популярните езици – английски, френски и руски. Участниците трябваше да подготвят свои любими произведения в стихове или проза от съответната литература и да ги прочетат в оригинал. В четенията се включиха ученици от двете училища в общината – СОУ “Асен Златаров” – Шабла и ОУ “Св. Климент Охридски” – Дуранкулак, учители и общественици. Първото четене, посветено на английската литература, бе открито от кмета Красимир Кръстев, който показа предпочитания към творчеството на Оскар Уайлд. Във вечерта на френското слово ученици от дуранкулашкото училище пресъздадоха фрагмент от приказката “Червената шапчица”, звуча и непреходният “Малкият принц” на Екзюпери. Най-голям интерес обаче предизвика четенето на руски език, по време на което бяха представени много и любими класици – Пушкин, Лермонтов, Толстой, Есенин. С участие в проявите освен Красимир Кръстев своят афинитет към литературата показаха и други представители на общинското ръководство – зам. кметът инж. Станой Стоев, кметът на Дуранкулак Зюмбюл Медаров, общинските съветници Теодора Асенова и Димитър Арнаудов.
За доброто настроение на включилите се в четенията и за да се пресъздаде атмосферата, характерна за съответната народност, в Младежкия център в Шабла (където се проведоха изданията на “Да четем заедно”) звучаха шансони, разглеждаха се томчета на Шекспир в оригинал, пи се руски чай.
През тази седмица бе сложено начало и на Маратон на четенето за най-малките. Читателите от начален курс в детския отдел към градската библиотека в Шабла започнаха седмицата с произведенията на Дора Габе, от чието рождение тази година се навършват 120 години. По-големите ученици поеха щафетата в маратона след 6 май.

В края на юни, миналата година, в Каварна беше открита изложбата "Град - Село" на фотоклуб Паралакс. Представените тук снимки от Шабла са на неговите членове

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево