Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ВИЗИТКА ЗА ЕВРОПА"

ВИЗИТКА ЗА ЕВРОПА

Рада Въртунинска

Да се пише и дава оценка на най-новото изследване на Ахил Карамузов „Музиката в Добрич през втората половина на ХІХ и ХХ век” е много лесно и необикновено трудно. Авторът от позицията на музикант и добър познавач на световната музикална култура от една страна и от друга като историк, който в контекста на времето, епохата, политическата обстановка, разглежда процесите на музикалното развитие в Добрич. Това съчетание на познания, задълбочени културни интереси, както и духовната нагласа на Ахил Карамузов, са предпоставка за професионална, компетентно и обективно излагане и коментиране на фактите. Авторът настойчиво се опитва да проникне в мрачната епоха на османското робство, но като историк не си позволява свободни съчинения. Затова пък колко тържество има в тона на написаното по повод създаването на първия светски хор в града! Хоровото пеене е плод на „десетилетен труд” казва авторът, което ни дава основание да мислим, че то има своите по-далечни корени. С любов авторът разказва за първите Музикално и Театрално дружества, за Ученолюбиви дружини, за едно рвение и забързаност на свободния дух към изворите на изкуствата, стремеж да догони напредналите страни, а по-късно да ги изпревари, да изяви своя талант и способности. Със същата приповдигнатост и чувство за гражданско честолюбие и национална гордост Ахил Карамузов разплита и заплита с още по-голяма вещина дантелата на музикалния живот в окупирания град /1918 - 1940/. Съвсем естествено, като съвременник на събитията, авторът се спира особено подробно на периода след 1945 г.
Без съмнение, този научен музикално-исторически труд на Ахил Карамузов е принос не само в Добруджанската и националната ни култура, той е красноречива визитка към европейската и световната културна общност.
Добави коментар


( няма да се публикува )



*Всички полета са задължителни



С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево