Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ДЕЛНИЦИ И ПРАЗНИЦИ"

ДЕЛНИЦИ И ПРАЗНИЦИ

Петранка Божкова

ПО СВЕТЛАТА ПЪТЕКА НА ЗНАНИЕТО

ОУ “Димитър Минчев” в село Паскалево – на 160 години

Повече от век и половина училището в село Паскалево посреща в класните си стаи децата и ги повежда по светлата пътека на знанието.Затова никак не е чудно, че хората тук се гордеят със своето училище. То е едно от най-старите в Добруджа, създадено с мисията да учи малките момичета и момчета на четмо и писмо.Под неговия покрив са преминали хиляди деца. Стотици учители са раздавали сърцата си, за да посеят в детските очи знание, просвета и вяра в доброто.
Появата на това духовно средище се свързва с дейността на възрожденския деец и будител поп Паскал, а патронът на училището Димитър Минчев, е учител, радетел на българщината в годините на румънската окупация.
Училището в Паскалево е носител на два ордена “Кирил и Методий” – първа степен, получени по случай вековния юбилей и 125-та годишнина от създаването му, сочат летописите. Своите първи стъпки в света на знанието тук са направили лекари, учители, инженери, бизнесмени, изявени музиканти и дейци на изкуството.
С много прояви колективът на учебното заведение посрещна юбилея.Деца развихриха въображение в конкурса за рисунка върху асфалт.Проведена бе среща с един от дългогодишните училищни директори – Петър Янков.Паметникът на Димитър Минчев бе обсипан с цветя на почит и преклонение.Проведе се и литературно четене, посветено на училищния патрон.Учителите отбелязаха 160-та годишнина с тържествен педагогически съвет.А тържественият заключителен концерт събра деца и възрастни на празник, който дълго ще се помни.


ДЕЛНИЦИ И ПРАЗНИЦИ

“Моето родно място – най-прекрасното кътче в България!”. Такава е темата на ученическия конкурс за рисунка и есе, обявен по повод предстоящия Празник на община Добричка.За най-добрите творби са предвидени награди.Отличията на младите таланти ще бъдат връчени на фолклорния събор “Песни и танци от слънчева Добруджа” на 28 юни край село Дебрене.

Седмица на отворени врати проведоха от 2 до 6 юни Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Местната комисия за обществен ред и сигурност към община Добричка и Второ РПУ-Добрич съвместно с училищните комисии в осем села от общината.Ученици от училищата в Хитово, фелдфебел Дянково, Батово, Стефаново, Ловчанци, Смолница, Божурово и Овчарово се запознаха по-отблизо с работата на полицейските служители и с общинската администрация. Част от програмата на тематичната седмица бе и състезанието по стрелба с малокалибрена пушка.Инициативата се проведе в рамките на проект “Млад доброволец на полицията”, който стартира през март.

ОУ “Климент Охридски” в село Смолница е едно от учебните заведения в община Добричка, което поддържа живи корените на традицията.Днешните възпитаници на 130-годишното училище продължават добрите традиции с различните си изяви.Сред успехите на децата са участията им в областните състезания “Защита при бедствия и аварии”, в които често заемат призови места.Те станаха победители и в тазгодишната областна надпревара и представиха достойно Добричка област на републиканските състезания в Кърджали през май.


ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ И КУЛТУРА

Община Добричка е готова с проекти за усвояване на средства от европейските структурни фондове по оперативна програма “Регионално развитие”.Проектните разработки, дело на експертите и специалистите от дирекция “Европейски програми и проекти и икономическо развитие”, са в две направления – образователна и културна инфраструктура.Те предвиждат обновяване и модернизиране на седем читалища, шест детски градини и едно основно училище.В рамките на двата проекта предстои да бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност, а това означава топлоизолация на сградите, подмяна на дограма, ремонт на локалните отоплителни инсталации и други дейности.
Модернизацията на сградите ще осигури по-добри възможности за развитие на детските и учебните заведения и културните институции.В отделни населени места, където се наблюдава прираст на населението, ще има по-добри условия за разкриване на допълнителни групи в детските градини.А обновените читалища ще се превърнат в съвременни културни и информационни центрове, които играят съществена роля в духовния живот на общината.Не е без значение и фактът, че в обновените детски градини ще има по-благоприятни възможности за интеграция на ромските деца, което на свой ред ще ги приобщи по-лесно към системата на образованието.
Проектът за модернизация на културните институции обхваща читалищата в селата Победа, Дончево, Стефаново, Стожер, Бранище, Карапелит и Плачи дол. А в проекта за подобряване на образователната инфраструктура са включени селата Одърци, Карапелит, Стожер, Победа и Божурово.


С МАГИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ТАНЦ

Който не вярва, че в българските танци, хора и ръченици има скрита някаква магия, нека да дойде в читалище “Йордан Йовков” в село Котленци.Да погледа колектива за автентични танци и ритуали, пък после ще видим дали няма да повярва в тази магия…Групата е създадена преди 11 години, в нея членуват 23-има запалени почитатели на традицията от различни възрасти. Всяка репетиция тук се превръща в своеобразно пътуване към дълбините на народната душа.При подготовката на всеки танц, ритуал или народен обичай се раждат чудни картини от миналото на добруджанския край.Защото в символиката на обредите и ритуалите е закодирана духовната сила на българина.И макар че от създаването на колектива са изминали само 11 години, неговата творческа биография е изпъстрена с богат репертоар и с много изяви и отличия, завоювани по сцените на фестивали, събори и конкурси.
“Право хоро”, “Талима”, “Изхвърли кондак”, “Буенек”, “Повлекана” – това са само част от автентичните танци, с които съставът вълнува публиката. Много трепети и богата палитра от чувства съпътстват обичаите “Седянка”, “Българска сватба” и “Пеперуда”, които пресъздават интересни и любопитни моменти от песенно-музикалното и танцово богатство на Добруджа.
Дълъг е списъкът на изявите и участията на танцьорите и певците от село Котленци. Те са редовни изпълнители в изданията фолклорния събор “Песни и танци от слънчева Добруджа”.Представяли са своя талант и на фестивала “Добруджа пее и танцува” в курортен комплекс “Албена”, организиран от Българско национално радио и Радио Варна.Колективът има и грамота “Първенец” от Националния събор на народното творчество в Копривщица през 2000 и 2005 г. , участвал е и в Черноморския събор “Евро-фолк” в град Царево, откъдето се връща с първа награда. Красотата и магията на българските автентични танци и ритуали в изпълнение на самодейците от Котленци вече е пленявала и зрители зад граница – в град Каваклъ, Република Турция, и в словашкия град Розхановци.
А ако попитате откъде откъде членовете на състава черпят вдъхновение, ще ви отговорят, че има само един отговор – от живия извор на традицията.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево