Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ДА СЪГРАДИШ ЧИТАЛИЩЕ…"

ДА СЪГРАДИШ ЧИТАЛИЩЕ…

В село Козлодуйци отпразнуваха построяването на новата сграда на читалище “Христо Ботев”, дарено от Никола Костов

Петранка Божкова

…Ако има нещо, което все още пази жива традицията и духа на българина, каляван в какви ли не изпитания, това са селските читалища.Те приличат на малки въгленчета, които пръскат искри и сеят светлина.И точно затова продължават да събират хора от всички поколения, посветили най-доброто от себе си на мисията да сеят красота и да я предават на другите. Едно от тези десетки огнища на българщината и на духовната традиция на добруджанци е читалище “Христо Ботев” в село Козлодуйци.
Неговата история е забележителна по няколко причини, които карат днешните жители на селото да се гордеят.Читалището е учредено със заповед на министерството на народната просвета от 4 ноември 1941 г., сочат историческите справки.То е разположено в старата училищна сграда, където се изгражда първата сцена, купуват се столове, доставен е и радиоапарат на акумулатор…
Особено активна, разнообразна и пълноценна става дейността, обаче, в новата сграда на читалището.Тя е открита тържествено преди 60 години – на 3 юни 1948 г.А просторната придобивка и повода за празник хората от козлодуйци дължат на родолюбивия жест на своя земляк – Никола Стефанов Костов от Добрич.Аптекар.Той поддържал приятелски връзки със своите съселяни и решил да направи дарение, като построи нов, съвременен читалищен дом.Той лично се заема с планирането, организацията и финансирането на инициативата. Градежът и обзавеждането стрували 7 милиона тогавашни лева.Основите са положени през 1946-та, а строежът е завършен две години по-късно, разказват запознати с историята на това родолюбиво дело.В него с доброволен труд се включват и жителите на Козлодуйци.
Когато настъпил празничният 3 юни, селото се изпълнило с развълнувани деца и възрастни.Надошли гости от близо и далеч – от Добрич, Варна и София.Печатът и радиото определили тържеството като “Добруджански събор”.За първи път на сцената тук се играла и пиесата “Албена” на Йордан Йовков от драматичния театър в Добрич.После се заредили години на богата художествена самодейност…
Летописът на читалище “Христо Ботев” включва изявите на смесен младежки хор, рецитаторска група, театрален състав, певческа група, танцов колектив, народен оркестър, индивидуални певици.За всичко това през 1954 г. читалището е обявено за образцово.В знак на признателност към дарителя, през 1996 г. тук е открита паметна плоча на Никола Стефанов Костов.
Днес читалището има библиотека с 3500 тома литература.Дейност развива самодеен танцов състав от 18 души, който активно участва във всички празнични събития в Козлодуйци.Самодейците не пропускат и фолклорния събор “Песни и танци от слънчева Добруджа” в Дебрене, откъдето често се връщат с отличия и, освен признанието на публиката, получават оценката на журито да представят общината на Националния събор в Копривщица няколко пъти.Танцьорите, както и музикалната фолклорна група, са отзивчиви и към поканите за участия в редица други регионални и национални фолклорни фестивали и празници.
Заедно с всичко това, припомнят хората от селото, читалище “Христо Ботев” е постоянен организатор на богата поредица от културни прояви и празници от народния календар – Бабинден, Трифон Зарезан, Осми март, Първа пролет…Списъкът е дълъг.Често на читалищната сцена гостуват Представителна фолклорна танцова студия “Добруджа” с ръководител Стоян Господинов, млади таланти от СОУ “Св. Климент Охридски” в Добрич, народната певица Калинка Вълчева и др.
Да се опише една почти дълголетна история , е нелека задача.По-важно е, че и днес в красивото добруджанско село е жива искрата в душите на хората.Защото огънят в сърцата на създателите продължава да свети и да сее красота в делниците.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево