Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: СЛАВЯНСКА ПРЕГРЪДКА В ШАБЛА"

СЛАВЯНСКА ПРЕГРЪДКА В ШАБЛА

Десислава Донева

Сигурно трябва да си Елка Няголова, за да обясниш смисъла на толкова простичко и в същото време непривично в съвременния свят словосъчетание като “славянска прегръдка”. Какво е Славянска прегръдка? Това е името на учредената миналата година Славянска литературна и артистична академия, която дава среща на творци от всички славянски държави. Какво се крие зад името й? Участниците в този необикновен форум дават своето чисто човешко и емоционално обяснение за идеята, зад която са се обединили. В днешният глобализиращ се свят, в който се подменят стойности и понятия, красиви и значещи думи, като “братство”, “приятелство” и “любов” са изместени от наложените наедно с новите икономически реалности – “сътрудничество”, “контакти”, “интерес”. За славяните, които са топли и сърдечни хора, общуването е естествено и непринудено – като прегръдка. Всички те са тръгнали от един корен и за тях най-неопровержимото доказателство е доказателството на кръвта. “Славянска прегръдка” възражда идеята за завръщане към общите корени, за сътворяване на слово, основано на азбуката на духа, за завръщане на топлотата, която живее в душите на славяните. “Това е начинът, ние, славянските народи да манифестираме себе си в големия свят, и аз съм особено щастлива, че идеята тръгна именно от група поети. Поетите са хората, които през вековете винаги са били будители, прометеевци, пророци…” – убедена е Елка Няголова.
За втора поредна година “Славянска прегръдка” се провежда през месец май във Варна, като тази пролет творците са посветили срещата си на големия български поет Димчо Дебелянов. Преводи на негови стихотворения на всички славянски езици ще бъдат включени в книгата, която се подготвя в момента от членове на Академията. Освен поезия, тя ще съдържа и есеистични късове под заглавието “Моят Димчо”. Вчера, 25 май, в заключителния ден на тазгодишната славянска среща, бяха раздадени и наградите “Летящо перо”, които Славянската литературна и артистична академия присъжда за творчески успехи.
Дни по-рано за броени часове Шабла също се превърна в домакин на “Славянска прегръдка”. За да се включат в кулминационната точка от конкурса на името на Георги Давидов, в нашия град пристигнаха няколко от членовете на младата Академия. Академик Ристо Василевски (Сърбия), главният редактор на “Московский литератор” Иван Голубничий (Русия), поетесата Майа Джиерек (Хърватска), поетът Милюрко Вокадимович (Сърбия), председателят на творческия фонд на Съюза на българските писатели Петко Братинов и още един български поет – Трендафил Василев направиха незабравим рецитал в рамките на Майските дни на културата в Шабла. Преди това те се срещнаха с ученици от СОУ “Асен Златаров” и на езика на поезията изнесоха своите часове по родолюбие. Макар с кратко пребиваване в нашия град, творците отдадоха почит пред паметната плоча на Георги Давидов в центъра на града, запознаха се с част от семейството на поета и четоха негови стихове. Майа Джиерек избра да посвети на шабленския бард своето стихотворение “Бяла жътва”. Елка Няголова пък изрази надежда, че с тази кратка, но пълна с впечатления и вълнения среща се слага едно добро начало на популяризиране творчеството на Давидов и отвъд граница.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево