Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: БАЛЧИШКИ ДЕКАМЕРОН"

БАЛЧИШКИ ДЕКАМЕРОН

Празникът на Светите братя Кирил и Методий винаги е бил отбелязван по тържествен начин, както в цялата страна, така и в Балчик. Най-ранното известно ни днес писмено съобщение за неговото отбелязване в града на Дионис датира от 18 май 1901г. Според вестник “Нов лист” от тази дата, празникът на славянските учители е отпразнуван тук с подобаващо тържество. В местността “Гази баба” по този повод е извършен водосвет и изнесена реч за значението на празника в нашата история, и слово за духовната дейност на равноапостолите. От в. “Селски куриер” две години по-късно разбираме, че по време на този празник в Балчик се е провеждал сбор, а през 1905г. по повод празника на славянските просветители водосвет е бил извършен в двора на местно училище, а в следобедните часове празненството се е пренасяло в живописната местност “Дънгьоза”. Тогава хилядите жители и гости са продължавали веселието до късно вечерта. Съхраняваните във фонда на Исторически музей - Балчик документи, свидетелстват, че особено тържествено се е чествал 24 май по време на румънската окупация заради потребността от съхраняване на националното самосъзнание.

Огромна сцена, реплика на храма на Кибела в Балчик, бе построена по повод тазгодишния празник на града. Автори на проекта са художниците Николай Савов и Николай Нинов. Празникът в Белия град започна с тържествена сесия на Общинския съвет, на която бяха наградени най-изявените учители през изминалата година. Веселбата продължи с ученическо шествие в центъра на града и празничен спектакъл, чиито сценаристи и водещи бяха братята Красимир и Веселин Ранкови. За финал на градът бе озарен от пищни фойерверки. На следващия ден празниците на Белия град завършиха с „Балчишки декамерон” – постановка на гостуваща трупа от Варненския куклен театър, посветена на Богинята – майка Кибела.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево