Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: МИСЛИ, ПОРОДЕНИ ОТ ЕДИН АВТЕНТИЧЕН ЗАПИС НА ДОРА ГАБЕ"

МИСЛИ, ПОРОДЕНИ ОТ ЕДИН АВТЕНТИЧЕН ЗАПИС НА ДОРА ГАБЕ

Публикуваме част от доклада на Рада Въртунинска, предложен на Националната научна конференция "В света на Дора Габе", ортганизирана от Национален инициативен комитет, Община Добрич и Регионален исторически музей – Добрич, 1-3 октомври 2008

От едно гостуване на Дора Габе в Добрич – на семейство Дженеви, заедно със семейство Бешкови, през 1975 година, записано на магнетофонна лента от домакините, у авторката се поражда идеята да надзърне в темата за мълчанието в поезията на Дора Габе без претенции за изчерпателност, както казва самата тя.

"Мълчанието се превръща в лайтмотив в цялата й по-късна поезия, особено в "Светът е тайна". Като че ли заслушана в мълчанието, тя се опитва да долови, да разгадае неказаното някога. Да проникне в тайната на небитието, на космическото, на вечното мълчание. Да усвои неговия език, да го преведе на разбираем език и да го сподели със своите читатели. Както казва Колцов: "Светът е тайната на Бога, а Бог е тайната на света". Дора Габе се стреми да разбули мълчанието на двете тайни. Според нея "Мълчанието е утроба в която се раждаме и изчезваме", то е "съдба, която гледа и мълчи".
Стихотворението "Мълчание", което тя рецитира на тази среща най-пълно разкрива драматични моменти от нейния личен живот и взаимоотношенията й с Яворов и Боян Пенев. От дистанцията на времето и уталожените чувства, тя се връща към тях, оценява както обичта, която ги свързва, цялата нежност, която ги озарява, коварството на думите, които ги разделят, както и непреодолимото съжаление за пропуснатото щастие.

„Не помня думите ти.
Помня твоето мълчание.”

Толкова  изразително и многозначително е било неговото мълчание. Мълчание, бременно с мисли, изпълнено с чъпроси и съдбовни решения. Мълчание, проникнато от чувства на любов, доверие и нежност, бих казала и на угризения. Защото във въпроса "Що мълчиш?" и отговора – "Аз не мълча!" се съдържа нотка на пропукване, на нова посока във взаимоотношенията им. Те не винаги са били мълчаливи. Заедно са се възхищавали и обичали нещата от живота. Яворов я е въвеждал във владенията на поезията, наставлявал я е, бил е взискателен към нейните поетични опити. Тя го е слушала и следвала. Той е бил нежният звън на поетичната лира. Поезията ги е сродявала и свързвала душите им.
Боян Пенев й дава задълбочени познания за литературата, разкрива й възторжения свят на музиката с дълбоко познаване на музикалната класика. Единият свещенодейства в лъчезарния свят на поезията, другият – в науката за поезия и нейната посестрима музиката. Два равностойни таланта и тя между тях, твърдо решена да разкрие пред света своите творчески способности. Оттам може би и прокрадващото се угризение, че решението, макар и още само да витае наоколо, в мислите им, дълбоко скрито и неясно, изразено в думи би наранило дълбоко душата на другия.
Заедно с това пропълзява и съмнението дали изборът не е погрешен, прибързан, продиктуван от засегнато честолюбие, от вътрешна неувереност. По-късно тя ще каже "А може би от себе си и бягах".
"Що мълчиш?" е въпрос, в който се съдържа дълбок психологизъм, безпокойство и страх. Той не предполага продължение като в делничен разговор: "Що мълчиш? Кажи нещо!" Зад този въпрос се крият други въпроси: Какво става в душата ти? Какво си решила? Какво изпитваш в този момент? Отговорът е: "Аз не мълча!" и се подразбира – аз разговарям с тебе в мислите си и ти ги чуваш, защото добре ме познаваш защото мислим за едно и също нещо. Разговорът в мълчание е по-верен, по-истински, по-искрен и интимен. Той не е загърнат и разкрасен с излишни думи, които не винаги са еквивалент на мисълта и често скриват истинското й значение и същност.
След много години на размишления и духовни терзания, тя осъзнава, че ТОЙ – КОЙ? Яворов или Боян Пенев? Или те, двамата, са се сляли в една духовна личност, че ТОЙ е бил нейният единствен спътник, когото е носила в мислите и в сърцето си през целия си живот. Макар признанията й в края на живота й да сочат Яворов, те еднакво се отнасят и за Боян Пенев. Загубата на човека, съветника, приятеля, любимия, който и да е той, Яворов или Пенев, е невъзвратима, а съжалението закъсняло и болезнено, наложило печата си върху живота й. Към него се върща до края на дните си. С Боян Пенев тя общува в реалния свят, споделя успехите му, издига на пиедестал неговата научна литературна дейност. В тях еднакво резонира радостта от успеха на другия. Макар и разделени те вървят по общ път. Подкрепят се, стимулират бъдещи творчески изяви. Яворов е недосънуваният сън, светлина и неосъществен блян.

 „Да бяхме цял живот един до друг
 мълчали заедно,
 не биха думите посмяли
 да ни разделят...”

Неизказаното се съдържа в многоточието като въздишка и топла сълза и тя довършва: Мълчание цял живот!
Защо Дора Габе е избрала да прочете на почти непознатата весела компания именно тези дълбоко интимни и много тъжни стихове. Те може би са били познати на някого от присъстващите, най-малкото на Мина Дженева /голяма почитателка на поетесата –б.р./. А може би тези изглеждащи щастливи семейни двойки са подсилили чувството й за самота и копнеж за семейство. "Самотата е втора моя майка", казва тя и ще го потвърди със следващите стихове, които чете. Явно "Мълчание" е било и за самата авторка върховно постижение в нейната поезия – и като изказ, като емоционално състояние, като тема, защото и при срещата си с Константин Федин и при други обстоятелства то присъства в нейния репертоар. В него тя дава израз на своето страдание и съжаление, че не е опазила, пропуснала е щастието, разминала се е с човека, когото е обичала, с когото са били в хармония. Избирайки именно тези стихове, тя като че ли е изпитвала потребност да сподели със своите земляци тези мисли, да търси в тях съпричастност и разбиране, да им нашепне, че щастието е нетрайно и зависи от самите нас. Съдържащото се в стиховете усещане, че и тя има определен дял и вина за разлъката, тя споделя с хората като изповед, която я пречиства.
Кога се появява мълчанието не само в поезията на Дора Габе, но и в живота й като жена и личност, за да се наложи и да придобие такова голямо значение за нея?
В ранните й стихове от "Теменуги" мълчанието отсъства. То прелита като предчувствие във "Вълна" от цикъла "Земен път". Явява се като че ли случайно, но се превръща в акцент, в тревожен въпрос и ще го срещаме все по-често.

„Мълчиш? Скала гранитна все едно
о тебе се разбий като вълна.”

Макар и сдържан, гневът прозира и прелива в съжаление и разочарование за нараненото й женско честолюбие и разбитата на ситни пръски творческа вълна. Разривът с Боян Пенев е все още парещ, неизживян и мълчанието звучи с всичките нюанси на душевното й състояние. "Светът е пълен с музика, светът е пълен с теб". Може ли да бъде това само поетичен образ или е дълбоко почувствана болка от отсъствието му?
Мълчанието е било специфично състояние на вглъбения в себе си и научната си работа Боян Пенев. Той пише своите лекции и литературните изследвания в мълчание. Разучава партитури на цели опери в самота и мълчание. В мълчание слуша музика и се слива с нея. Учи на мълчание и своята спътница, а това наложено мълчание се превръща в бунт, в една необходимост за опазване и защита на собствената личност и самоизява на напиращия талант.
В прозата на Дора Габе от 1924 г., в "Някога" ще открием нов оттенък на мълчанието. Приказката на Василица за "царят с трите реда зъби" плаши детето и то потреперва: "У-у-у какъв страшен! Шшшт, мълчи пък ти!" казва другото дете. Това е мълчанието, което огражда, предпазва от злото. Инстинктивното усещане на детето, че думите изречени могат да материализират страха.
Съвсем друго е чувството, което предизвиква мълчанието на облаците. Подгонени от вятъра те мълчат и бързат. В тяхното мълчание има съсредоточеност. То подпомага движението, действието. Разговорите биха ги разсеяли, забавили и те биха закъснели за там, накъдето са се запътили.
В годините на румънската окупация Дора Габе винаги и при всички обстоятелства е изразявала своите родолюбиви чувства към поробена Добруджа и е апелирала към световната съвест да обърне внимание на тази малка земя. В речта си на митинга през 1927 г. тя многократно повтаря: "Мълчим! Човечеството мълчи! Мълчат най-близките, мълчим самите ние". Това нейно "Мълчим!" е заредено с недоволство, гняв и непримиримост с наложената несправедливост. Зад него се крие упрек към гузната политическа съвест. Укор към безразличието на световната общественост. Мълчат най-близките от страх и нерешимост, за да не влошат нещата ако се обадят. Те търпят и чакат някой друг да проговори. "Мълчим и ние самите" е обвинение в малодушие и примирение с положението. То е и призив за повече смелост и решителност, за разбуждане на задрямалата и успокоена съвест.
Дора Габе борави с темата за мълчанието с майсторството на виртуоз, който познава всеки негов детайл и му придава различно значение. Не бих могла да изброя колко смислови значения има мълчанието в нейното творчество. В "Защо мълчиш, живот?" то звучи като предизвикателство, нетърпение да проникне в същността на това мълчание, в което се крият много тайни, енигматични загадки на великата, непроницаема тайна на живота. Това мълчание няма нищо общо с мълчанието в интимната й лирика, във философските й прозрения за смисъла на живота и смъртта.
...
На тази среща Дора Габе прави една композиция от стихове, от цикъла "Сгъстена тишина", писани в различно време. Те звучат в същата минорна тоналност, както "Мълчание". Може би е импровизирала, може би в момента да са се раждали поетични видения, вдъхновена от съпркосновението си с добруджанци, не можем със сигурност да кажем, защото тя чете отделни строфи, които смесва с други познати стихове от същия цикъл или ги завършва по нов и непознат начин.
"Ранена съм от срещи и раздели" изповядва тя и в гласа й долавяме болка. Или "Такава мъка изживявам" и слушателите стават съпричастни на нейната тъга и страдание. По-нататък: "Недей се доближава, не ме докосвай!" звучи властно и повелително, но в тона й има и молба, безпокойство и грижа: "Ще се опари твоята ръка от огъня във мене, от топлината нераздадена". В сгъстената тишина на есенната вечер тя преминава от едно състояние в друго, но то носи същото настроение на умора, печал и съжаление, на стремеж към уединение и усамотяване в собствения свят. Той е изпълнен с тревожни сенки и мъчителни спомени. Тя не допуска в него да проникне дори най-близък и скъп човек. Толкова пламтяща, изгаряща и опасна е събраната в нея "нераздадена топлина". Тя не би желала да нарани, да причини болка на човека, на същия човек, когото в началото е молила: "Подай ръка! Такава мъка изживявам!" Готова е да сподели тъгата, която носи в себе си и миг след това отхвърля подадената ръка, за да я предпази от болката, която би й причинила.
Пълната гама от противоречиви чувства и настроения, изразени в няколко строфи ни разкриват тревожната същност на нейния вътрешен мир, добротата, деликатността и неспокойния дух на жената, на поетесата които биха изплашили и най-властния мъж.
...
Тя няма спокоен пристан. Самата тя е движение, неспирно движение като земята, като вселената, като цялото мироздание. Съзнанието й винаги е будно, а душата й отворена за обич към всяко същество било то човек или птица. Мислите й са като кълбовидни мълнии, понякога екзистенциални, унили, понякога тихи и лъчезарни, те витаят в него наяве и в сън. Тя живее с ритъма на времето, Обсебва го, променя го така, както се променя светът около нея. И равносметката: "Ще бъдат думите ни капки в океана, а неизреченото ще остане в мен и ще изчезне с моето мълчание".

Пред паметника на Дора Габе в родното й село Дъбовик, 29 май 2008 г.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево