Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: СЛЪНЧИЦЕ"

СЛЪНЧИЦЕ

Роди се първият Добруджански поетичен сборник за деца

със Станислава Кръстева
разговаря Надежда Карапанчева


Съставители са Станислава Кръстева и екип на ЦДГ №10, редактор е Сабина Дукова, дизайн - Диана Стефанова.  “Книгата няма европейско и световно, а космическо измерение”, каза при представянето на сборника “Слънчице” д-р Димитрина Каменова -  преподавател във Висше училище “Международен колеж” и директор на частна английска гимназия “Райко Цончев”. Тя препоръча всички български баби да са “въоръжени” с тази книжка и да я изпращат на своите внуци във всички части на света, за да им напомня тя за България и Добруджа и те да се завръщат отново тук.

- Как се роди идеята за сборника?
- Ще ми се да разкажа нещо вълнуващо и специално. Но, истината е, че идеята ми хрумна при съвсем тривиални обстоятелства. Една априлска утрин се наложи повечко да почакам автобуса на спирката, която е точно срещу детската градина. Докато се радвах на пролетното слънце и на току-що появилия се райграс в двора на детската градина, който наскоро бяхме засели, си представих колко прекрасно би било децата да творят там. Представих си малчуганите около стативите да рисуват  на фона на изпълнение на Детската филхармония и на стихове, които техни връстници рецитират. Ден по-рано беше коментрано, че тази година предстои мащабно честване на 120-годишнината от рождението на Дора Габе. Хрумна ми, че би било чудесно, ако децата творят именно по стиховете на великата добруджанска поетеса. Както вече споменах, автобусът се позабави. Така че имах време да си представя и колко хубаво би било рисунките, създадени по време на такъв детски пленер, да се превърнат в илюстрации към стиховете на Дора Габе. След това автобусът дойде. Когато споделих с директора на ЦДГ №10 “Слънчице” Пенка Миланова, с членовете на ръководството на сдружение за развитие на деца “Слънчице”, с мои колеги и познати идеята, установих, че тя се харесва. След това решихме книжката да включва стихове за деца и на други добруджански автори. Стана ясно, че такъв сборник не е издаван, а има немалко изключително талантливи свременни автори, които пишат за деца. Така изкристализира идеята да се издаде книжка със стихове за деца, писани от добруджански поети, която да е илюстрирана от деца. Разбира се, бе задължително тя да е цветна. Когато в края на април се чух по телефона с родственицата на Дора Габе Виолета Пенева и й представих идеята, тя горещо я подкрепи. Нейната идея бе такива пленери да се организират в национален мащаб. С нея определихме датите за пленерите и датата, на която да бъде представянето на книжката – 24 септември. За национален формат на пленерите нямаше време. След като подбрахме стиховете за книжката, предложихме не само на детските градини от Добрич, но и на  дома за деца, лишени от родителски грижи “Добруджанче” в с. Овчарово, както и на детски градини в някои общини от областта да се включат.
- Как беше посрещната от родителите и педагозите?
- Ако кажа, че всички бяха изключително въодушевени от идеята, това би било пресилено. Факт е обаче, че от самото начало тя бе  приета присърце от директора ЦДГ №10 “Слънчице” Пенка Миланова и на екипа на детската градина, които извършиха значителна работа по подготовката на книжката. С времето считам, че всички – преподаватели и родители, осъзнаха, че това е нашият принос към духовния живот на Добруджа. И с него целодневна детска градина № 10 “Слънчице” достойно ще отбележи, наред с многобройните други изяви, своя 40-и рожден ден. През цялото това време активно работиха педагозите от детската градина и г-жа Миланова. Тя осъществи контакта с много от авторите, които предоставиха свои стихове за сборника. Преподаватели от детското заведение направиха първоначалния подбор на стихове от необятното творчество за деца на Дора Габе. Пленерът, който организирахме на 23 май в детската градина, въодушеви всички. Той бе такъв, какъвто първоначално си го представях – малките художници рисуваха, докато връстниците им рецитираха стихове, а Детската филхармония изпълняваше класически музикални произведения. Всеобщата подкрепа даде възможност за успешно реализиране на книжката. При това в срокове, които бяхме заложили още през април. Сборникът “Слънчице” стана факт, благодарение на невероятното разбиране отстрана на нашите спонсори. “Албена”АД и “Албена инвест холдинг”, които осигуриха основната част от средствата за издаването на книжката само след като споделих идеята ни. Подкрепиха ни безрезервно и “Добруджански хляб” АД, “Сердика 90” АД и  Юлиян Димитров. Особено благодарна съм  на първия носител на националната литературна награда на името на Дора Габе поетесата Елка Няголова. Тя бе наш консултант при подбора на стиховете. През цялото време имах подкрепата и на колегите ми от “Нова добруджанска трибуна” и управителя на вестника Сабина Дукова, която е и редактор на книжката.  
- Колко деца, от колко градини бяха ангажирани със създаването на илюстрациите?
- В книгата са включени 33 стихотворения, от които 17 са на Дора Габе. Те са илюстрирани с 38 рисунки. Те са на деца от ЦДГ №10 “Слънчице”, ЦДГ №11 “Дъга”, №23 “Звездица”, №26 “Звънче”, №27 “Славейче”. Има рисунки на деца от дом “Добруджанче” в с. Овчарово, от ЦДГ “Детелина” в Каварна, от ЦДГ №1 “Здравец” и  ЦДГ №3 “Чайка” в Балчик. Броят на децата в тези детски заведения надхвърля хиляда. Считам че възпитаниците на детските градини, които се отзоваха на поканата ни, бяха съпричастни на идеята и се докоснаха до творчеството на добруджанските поети, творили за деца. Именно това бе и идеята ни – да направим поезията по-близка до тях.     
- Как самите деца възприеха идеята да бъдат съавтори на сборника, необходима ли беше допълнителна мотивация?
- За децата творчеството е присъщо и любимо занимание. Те винаги са чувствителни към поетичната реч, с удоволствие учат стихотворния и ги илюстрират. Когато трябва върху белия лист да разкажат с рисунка за калинките, пеперудите, непослушната кукла или за Шаро, това за тях е по-скоро забавление. Всички бяха много ентусазирани още по време на пленера, а също и във времето след това, независимо, че набирането на рисунките съвпадна с лятната ваканця. Убедено мога да кажа, че за децата илюстрирането на книжката бе удоволствие. Както е удоволствие да научат и да рецитират прекрасните стихове за деца, които са написали талантливите добруджански поети.
- Труден ли беше подборът на стиховете?
- В книжката са включени стихове освен на Дора Габе, също и на Минчо Дамянов, Драгни Драгнев, Милица Балабанова, Цветанка Костова, Адриана Цонева, Иван Атанасов, Петър Бонев.  Най-труден бе подборът между стиховете на Дора Габе и Минчо Дамянов, който беше направен от педагозите от ЦДГ “Слънчице” въз основа на цялото им публикувано творчество. Наложи се на няколко пъти те, а след това и аз, да ги редуцираме, за да може броят на стиховете да бъде сведен до необходимия, според бюджета на книжката. Спрямо другите автори подходихме по малко по-разлчен начин. Поканихме ги те да ни предложат свои стихове след като им обяснихме каква е идеята на книгата. И пак не бе лесно. Оказа се, че и съвременните добруджански поети имат прекрасни стихове. Опасявам се, че е възможно да има и автори, творили за деца, чиито творби не сме включили в сборника. По време на подготовката на “Слънчице” осъзнахме друго – че това няма да е последната книжка, която издаваме. Има още много чудесни стихове за деца, които могат да бъдат включени във втора книжка. А и стана ясно, че сред добруджанските творци има много, които са писали приказки за деца. Не е изключено именно такова да е следващото ни издание. За подбора на стиховете безценна помощ ни оказа Елка Няголова, на която използвам възможността още веднъж да благодаря за подкрепата.
- А на рисунките?
- Подборът на рисунките също не бе никак лесен. Получихме десетки великолепни детски творби. Оказа се, че някои от стиховете са били по-достъпни за децата, що се отнася до илюстрацията им. Така, най-сложно бе да се поберат най-добрите рисунки за стиховете “Пеперудите” и “Калинчица”, тъй като това бяха двете любими теми на децата. В крайна сметка подборът на рисунките се извършваше едновременно с предпечатната подготовка на книгата, тъй като трябваше илюстрацията да отговаря и на допълнителни изисквания като формат и яркост на цветовете. Зная, че много прекрасни рисунки не успяхме да включим, така както и много чудесни стихове. За жалост, трябваше да се вместваме в определен бюджет, съответно и в определен брой страници. Съдействие при подбора ни оказа преподавателят по изобразително изкуство в ЦДГ №10 “Слънчице” Дарина Стаматова от ателие “Стела и Дара” към Младежки дом.   
- Какво е усещането да издадеш книга от и за деца?
- Невероятно. Усетих го особено силно по време на представянето на книжката. Само ще вмъкна, че тъй като датата за това бе определена пет месеца по-рано, когато книгата бе единствено и само идея, книжката излезе от печат вечерта преди премиерата. Благодаря на екипа на печатница “Ателие 89”, че направи невъзможното, за са спазим сроковете си. Всичко това допълнително вдигна адреналина. Но, когато излязох на 24 септември в зала “Нели Божкова” пред авторите на стиховете, децата, нарисували прекрасните илюстрации, техните родители и педагози, осъзнах, че сме направили нещо добро. Други ще се произнесат за художествената му стойност. За мен важно е, че добруджанският поетичен сборник за деца “Слънчице” е любима книжка на децата от детската градина и те рецитират с трепет много от стиховете в нея. Моята четиригодишна дъщеря, която беше и главният ми консултант по време на подготовката на книгата, рецитира безспир поне половината от стиховете и с гордост ми разказва за сюжетите на илюстрациите, които са нарисували нейни връстници. Грейналите очи на децата, които рецитират с въодушевление стихове от сборника и на малките художници, които откриват своите рисунки в книга, правят дори и сивите есенни дни особено слънчеви. И те карат да мислиш не, че най-накрая си приключил с работата по издаването на книгата, а,  че ти предстоят възможности да организираш издаването на поне още една.

Добави коментар


( няма да се публикува )



*Всички полета са задължителни



С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево