Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: СИЯНИЕ ОТ СЕВЕР "

СИЯНИЕ ОТ СЕВЕР

Валентина Добринчева

На 12 ноември в Художествена галерия Добрич бе открита изложба по съвместен Финландско-Български арт проект. Присъства със семейството си и Н.Пр. г-н Кауко Ямсен, Посланик на Финландия.

Накратко: Проектът включва 4 изложби в България и 4 изложби във Финландия. Идеята възниква през 2006, когато авторите се срещат в Музея Неллимаркка, Алаярви. Официалното начало е във Финландия на 12 юни 2008 в галерията за  хартия в Куусанкоски, принадлежаща на Музея ВЕРЛА – единствената съхранена фабрика от хартия под закрила на ЮНЕСКО. Проектът стартира в България с изложбата в Националната Галерия в София. След Добрич заминава за Хелзинки - за Международния център КАЙЗА. Изложбата ще продължи пътуването си по различни места на двете държави за периода 2009-2010 като за всяка експозиция ще има специално направени произведения съобразени с конкретните галерии и музеи.  
Съдържа живопис, представена от финландските автори Лииса Малкамо и Елина Фьорсти и скулптура от хартия и стомана от българските – Даниела Тодорова и Тодор Тодоров.

Говорих си с неколцина добрички творци от различни поколения и с различен поглед и участие в съвременното изкуство на БГ при откриването на изложбата. Всички бяхме единодушно респектирани от безукорната дипломатичност и присъствие на семейството на посланика, чийто малък син внесе и най-свежия прочит с тънка критична прозявка при встъпителните речи. Повечето зрители, с които разговарях, си бяха харесали живописната част от показаното – сиреч работата на двете чуждоземки. Определиха я като нежна, въздушна, по-непосредствено вписваща се в живота и средата наоколо – без излишен крясък и обеми. Без претенция. Някак странно вписване като естество, макар да е изкуство. Самите дами се сториха ефирни в присъствието си. Нещата им дори да са компютърни, вижда се че цветовете са нереални - сподели зрител - са убедителни. Тодор Тодоров респектира екипа и журналисти със скромност на фона на сериозния му труд и биография. Той няма планове за бъдещето – просто работи и показва, когато има какво.
Аз видях носталгия в къщите на Елина Фьорсти, а райските ябълки на Лииса Малкамо стояха много изкушаващо до всеки от посетителите, който ги разглеждаше, и го правеха някак си лукав, плътен и закачлив.
 
Лииса Малкамо е ярък представител на Финландските творци, чието творчество предимно е представено от живописни произведения. Работите й, пълни с енергия много често са в компанията на скулптури от природни материали. Член е на Асоциация на Финландските графици. Позната на българската публика от участията си в годишната изложба на галерия Леседра, малък формат и съвместен проект на изкуството от хартия в Добрич.
Елина Фьорсти е от младите художници на Финландия, но със сериозен актив. Нейното творчество се отличава със силно отношение към природата. Има опит в групови международни проекти. Член е на Съюза на Финландските артисти, Председател на съюза на дизайнерите – Артено и т.н..
Тодор Тодоров e автор от средното поколение, познат с монументалните си творби в паркова и градска среда, с изложби от кавалетна скулптура у нас и чужбина. Скулптурата му ТАНЦ е една от двайсетте директно поканени, инсталирани пред новите сгради, построени за Олимпийските игри в Пекин и ще бъде трайно инсталирана пред "Яйцето" там. През по-голямата част от творческия си път създава кинетични произведения, скулптури задвижвани от вода и поредица от слънчеви часовници. Член е на СБХ от 1985, на Кралското Общество на Британските скулптури от 1993, на Световната Кинетична Асоциация от 2003, Съвета на Американския Биографичен Институт – 1997, Световната Асоция на Скулпторите със седалище Вашингтон и др..
Даниела Тодорова е художник от младите автори, член на съюза на художниците от 1992. Нейното творчество е в сферата на рисунката, живописта, графиката, изкуство от хартия а сега и със скулптура. Три последователни години 1985-1987 печели национални конкурси за дизайн на стъкло, през 1995 година е победител за резиденция към музея за съвременно изкуство в Рейкиявик, Исландия, през 1997 - награда - Кобе, Япония, през 1998 е избрана от община Хамилтън на международен конкурс да проектира и изпълни стъклописите към оформлението на  градския площад.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево