Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: КУПЕТЕ СИ КАРТИНА ЗА КОЛЕДА – РОКЛЯТА ЩЕ ВИ ОМРЪЗНЕ ДОГОДИНА"

КУПЕТЕ СИ КАРТИНА ЗА КОЛЕДА – РОКЛЯТА ЩЕ ВИ ОМРЪЗНЕ ДОГОДИНА

Съветва художничката и галерист Велина Христова в разговор с Валентина Добринчева

Срещнах се с Велина, за да си поговорим отново за наградите за духовност на Община Добрич, но се оказа, че край нея има толкова новини и предстоящи събития, че чак се зарадвах как бях уцелила времето да я поканя. На седянката ни се присъедини и актьорът от Драматичния театър Георги Георгиев, който заедно с нас размишляваше за стойността на изкуството тук и сега....
Велина Христова откри първата си самостоятелна изложба на 1 декември в Бизнес центъра на Мангалия. Поканата е дошла от художничката Луиза Кала, която гостува в Добрич преди години. Велина ще представи 24 живописни творби и рисунки с тема това, което най-много я е вълнувало винаги – легендите в нашия живот. В момента участва в обща изложба в Стара Загора с платното Соларен култ, което е отразило впечатлението й от следите оставени от предците ни в местността Яйлата.

Стори ми се, че си изненадана от наградата ти за духовност за тази година от общината. Знаеш ли мотивите да те номинират?
Велина: Изненадана бях. Даже исках обяснение, за да отида да я получа. Чувствам се млада за такива признания, но след като ми обясниха, че не е за цялостно творчество, а поощрение за свършеното в последната година, се успокоих. Затова го приемам повече като отговорност и чест, отколкото като признание за нещо вече направено. Мотивите са най-вече за благотворителна дейност и гражданска позиция.
Твоята галерия наистина именно през тази година заживя като че ли. Какво сега – повече галерист или повече художник?
Велина: Наистина галрията в Стария Добрич съществува вече от 6 години, но повече като ателие, а не като изложбена площ. Едва тази година, подтикната от приятел, който ме мотивира, и след като помещението стоя затворено две години, се замислих че сигурно има причина баща ми на времето така настоятелно да подготви това място за мен – обзаведе го, стегна го и ми го ориса. Така с тласъка на Гавраил Гавраилов, който ми даде смелост да започна с думите, че ще е хубаво да има още едно място, където да се случва нещо интересно, ние отворихме галерията – като място за срещи на хората от една кръвна група – ценители и творци на изкуството. Работим предимно лятото, за да можем да отваряме галерията и сред чудесното пространство на този заден двор. Изредиха се няколко изложби – самостоятелни, благотворителна и една от пленер извън страната, а сега с художниците Недко Недков и Борил Цонев, които обитават съседните помещения, ще направим и коледна – в седмицата преди празника ще има картини за подаръци, вино ще се лее, светлини и настроение.
Галерията е отворена след 16 ч. всеки ден, виждам, че имаш хъс, но как стои въпросът с откупките? Какъв беше резултатът от благотворителната акция?
Велина: Откупките са на минимума, не мога да не призная – по едно-две неща от изложба. От акцията събрахме 805 лева от граждани, които си закупиха картини, но пък успяхме да активизираме клубовете в града да дарят суми и резултатът е обнадеждаващ. Вълнението от изкуство се възпитава и се надявам да го поощрим в гражданите на Добрич.
В тази посока – какво ти липсва в нашия град – събития или участието на хората в това, което се предлага?
Велина: Всичко явно. И малко неща има организирани, и се организират често не добре, и хората не разбират и не идват. Има и порочната практика да са безплатни, което насърчава и бездруго битуващото мнение, че артистите ядат въздух. Все още има някакво разделение между добричките художници, което знам, че е трудно да се преодолее, но аз искам да видя една изложба на всички тях ей-тук – на площада /сочи площад Демокрация/. Изкуството трябва да е сред хората – да може да се види и пипне, към него да водят колкото може по-малко стълби. Аз имам идея за създаването на едно арт-кафе, което ще бъде с изложбена площ. Знам, че е смело да се поставям до голямата галерия, но...
Не е така! Колко галерии има в Пловдив? Градската галерия има повече стойност на музей и според мен хората за съжаление нямат навик да купуват от там.
Георги: Да. Галерията е жив организъм. Трябва да бъде по-активна, да се сменят нещата, да се насърчават хората да купуват!
Велина: Защото не само една красива рокля заслужава да я имаш, пък и ще ти омръзне догодина, докато картината ще те радва всеки ден у дома. Мисля колко ще е хубаво и да се канят добри изпълнители за музика на живо в кафето...
Тогава каква картина би нарисувала за тазгодишното Рождество на обществото ни?
Велина: Не бих нарисувала състоянието му или някакво отражение, а по-скоро пожелание. Да сме повече хора и общество. Покрай събирането на средства за хора, които нямат, виждам, че не сме отворили сърцата си – гледаме да не чуваме за неволите, да сме далеч, да не ни се случва. Затова за Коледа искам да подарим една усмивка и любезност на близките си – това поне можем. Желая Блага Коледа и се надявам да спомогна за нейното появяване.

Велина Христова

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево