Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ОГЛЕДАЛОТО"

ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ОГЛЕДАЛОТО

Надя Дякова - 11 Г клас, Езикова гимназия "Гео Милев", Добрич


За никого не е тайна, че живеем в комерсиален свят, подвластен на лъскавите реклами, скъпите стоки и марковото лицемерие. Да рекламираш даден продукт, обаче, означава да популяризираш дейността си. Тъй като красотата е разменна монета в днешния глобализиран свят, тя много често е използвана именно за тези търговски цели наречени - реклама. Какво става, когато на екрана се появяват само жени с перфектни тела, модерни прически и актуален грим? Как влияе това на съзнанието на младите момичета, които също са зрители? Как наложеният перфекционизъм съсипва психиката на невръстните девойки?
Целият този блясък и лукс показвани по телевизията и разбира се, перфектните тела на богини, с които разполагат моделите, наети да бъдат екранни кукли, повлияват на подрастващото женско общество. На младите момичета бавно и болезнено се втълпява, че ако имат съвършените форми, то те ще бъдат харесвани, желани и неотразими. Но каква е цената на божествената фигура, какво трябва обикновените девойки да заплатят, за да заприличат на „Мис Вселена”. Може би мнозина не подозират до какво може да доведе манията за перфектна фигура сред младите или обществото просто затваря очи пред поредния бич на новия век. Бич, носещ страшното име:Анорексия невроза.
Има доста научни обяснения на заболяването Анорексия невроза, едно от тях звучи така: ”Заболяване, което се развива на психическа основа. То е типично предимно за младите жени и много често е резултат от налаганите в медиите представи за идеалната жена . При болните от анорексия невроза се наблюдава понижено тегло, нереалистична представа за външния вид, натрапчив страх от напълняване, контролиране на теглото чрез доброволно гладуване, предизвикано повръщане, прекомерна употреба на разхлабителни и диуретици. В медиите, а понякога дори в научната литература заболяването е наричано само анорексия, което технически не е съвсем правилно, защото анорексия е медицински симптом.’’Четейки това, човек се пита дали в крайна сметка външният вид е толкова важен, че да съсипе живота на една млада душа. Но телевизията е сила, оръжие и съзнателно или не, използвано за ‘масово унищожение’.Тийнейджърките намират навсякъде около себе си образа на перфектната жена -висока, слаба, изящна и чувствена. И става много лошо за самите тях и за семействата им, когато младите дами не отговарят на този изкуствено създаден модел. Когато ти се натяква от всяка медия -вестници, радио, телевизия - колко е важно да си красив, поддържан и с божествена фигура хората, които не отговарят на това описание прибягват до драстични мерки, за да се впишат в рамките на котираното общество.
 Макар и мълчаливи свидетели, ние виждаме и чуваме какво се случва с момичетата, вманиачени в идеалната фигура - те чезнат, бавно, тихо, незабележимо…Поведението на едно подрастващо момиче, готово на всичко, за да заприлича на чернокосата девойка от рекламата на еди кой си парфюм, се превръща в болезнена маниакалност по перфектния външен вид. Вече знаем как процедират те - напълно умишлено и съзнателно те се подлагат на глад. Физически глад, духовен глад. Лишават тялото и духа си от храна, спират да съществуват. Тогава вече им се лепва етикет -Анорексички. Чувството, че нещо не е наред във външния им вид ги убива, дори грозно слаби ,заставайки пред огледалото, се появява един доста закръглен образ. Наричаме ги ‘те’, защото тези млади момичета сами се обезличават, застават срещу природата, за да станат робини на изкривена представа за женската красота. Лекарите твърдят, че това състояние не е само физическо, че то е заболяване на тялото и ума. Защо е така? Защото всекидневно, целенасочено се излъчват реклами с подтекст, които вменяват на девойките чувство за малоценност и сриват самочувствието им. Когато психиката им е смачкана, започва истинската битка. Момичетата си мислят как най-бързо да свалят килограми? И отговорът не закъснява - глад,глад…И спират да се хранят.Прекратява и нормалното им съществуване. Ден, два, но храната е източник на енергия, без нея нямаш необходимите запаси да извършваш ежедневните си задачи.
Как продължава сценарият? Хапват няколко хапки и чувството за вина, че ще качат няколко килограма не ги оставя на мира, докато храната не намери своя път навън... И от тук нататък става лесно,я деш, изхвърляш храната съзнателно и слабееш, слабееш и криеш проблема. Но когато стане прекалено видим всички осъзнават, че съществува, всички без болния. И скелетът(болното момиче) застава пред огледалото и вижда друг,по-закръглен човек, но весел. Картинката не й допада и следва нова смъртоносна доза глад. Едва когато силата напуска бавно телата им, те осъзнават в какъв режисиран капан са попаднали. Как са жертвали живота си в името на перфектното излъчване, а са постигнали само социалната си изолация и хорското съжаление. Да, за българското общество проблемът Анорексия невроза все още е срамен, българинът не говори често на тази тема и точно от това страдат болните и онези, които са на път да се разболеят. Те имат нужда от подкрепа, не от фалшиво съжаление, не от напудрени беседи по училищата. Болестта намира широка разпространение и у нас, защото и тук ‘идеалната жена’ е на почит, а тя всъщност е носител на бавна смърт. Някои анорексички имат късмет да се преборят за живота си, но живеят в мъки и страдание. Други пък не успяват, достигат критичните 20 килограма и умират. А красотата лукаво се усмихва от всяка страница, от всеки билборд, от всеки екран. Заложила капана за млади,свежи тела.
Анорексия невроза,страшно звучи, но никое момиче не си дава сметка за случващото се, докато не започнат адските болки. Наскоро в предаването „Отечествен фронт’’ на Мартин Карбовски гостува младо момиче. Тя тежи около 24 килограма и е на не повече от 24 години. Нейната история е обикновена - имала е закръглена фигура, страдала е от комплекси и намира лесен начин за отслабване - глад. Лекарите на няколко пъти се борят за живота й. На въпроса дали би предпочела се върне във времето, когато е била здрава и пълничка, тя със сълзи на очи отговаря - ‘’да’’.
 Животът е суров, светът е ожесточен, комерсиализиран и озлобен. Предлагат ни се нереалистични образи, които потискат съзнанието ни, създават ни комплекси и ни карат доброволно да се самоубиваме. Ставаме жертви на суетата и, на блясъка, който струи от изпипаната до съвършенство реклама. Някога по-умни хора от нас са казали, че не външната, а вътрешната красота е важна. Никой не вярва на това сега, днес, във века на високите технологии, на лукса и изкуственото съвършенство. Точно заради неестествения начин на живот на хората, страдаме от неестествената болест Анорексията - тя застава срещу всичко природно и всичко човешко. А ако се вгледаме, ще видим, че самото българско общество страда от Анорексия, топи се от година на година, какво ли тогава остава за отделния гражданин влюбил се в  научно-фантастичната реклама за стандарта на живот отвъд…Отвъд психическата регулация на красивото, модерното и бляскавото.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево