Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: <<АРТ ПЪТЕКИ>> Крапец 2009"

<<АРТ ПЪТЕКИ>> Крапец 2009

Пламена Рачева, изкуствовед и куратор на пленера. Член на: 2000 – на Американския биографичен институт, NC, САЩ; 1997 – AICA; 1990 – Съюз на учените в България; 1982 – Съюз на българските художници, Секция “Критика” Председател на Представителството на СБХ-група Варна от 2005г. Изкуствовед на свободна практика. 
2004 – Експерт в програмата “Дебютни проекти” на национален фонд “Култура”, Швейцарска културна фондация и център за културни политики “Сорос”, София.
Гост-преподавател по история на изкуството в български и гръцки университети
Член на международни журита за съвременна графика
Има самостоятелни изложби графика и фотография в България, Франция, Гърция, Румъния.
Нейни творби са притежание на НХГ, СГХГ, Френски институт, София , на частни колекции в България, Гърция, Франция, САЩ и др.
Носител на национални и международни награди за критика.



По традиция пленерът “Арт пътеки” се организира през пролетта, месец май в рамките на 10 дни. Целта е творците-участници в него, да предадат вдъхновението си от самата реалност в живописни картини. Изключителната красота на Северното ни Черноморие е в чистотата на природните образи и в идиличният облик и бит на селището Крапец. Традиционно пленерът за живопис “Арт пътеки” като сюжети и теми се свързва с уникалния облик на природните, археологически и исторически забележителности. За участниците се правят маршрути до Дуранкулашкото, Шабленското и Езерешкото езера. Тук са запазени останки от храма на Кибела, също един от най-големите праисторически некрополи в света на възраст около 2500 години. В съседство са открити останки от най-старото и най-голямо неолитно селище в континентална Европа от 5250 - 3800 пр.н.е.. На брега на Шабла се намира най-стария морски фар у нас. Повече от 150г. той сочи пътя на корабите в морето. Истинско вдъхновение художниците намират за своето изкуство в идиличния бит на рибарското село Крапец, с лодките и бунгалата на брега, с необятната панорама под небесната купол, в която погледът се рее свободно от хоризонта на равнината към синевата морето. От високия бряг погледът се рее в простора, който се открива на юг към българските брегове и на север към румънските. През пролетта тук е вълшебна красотата на уникалната флора и фауна, а хората, които от години виждат художници да рисуват тук, ги питат добродушно “дали не могат да влязат в картините им”. Базата на пленера - хотел “Артеа” е до брега на морето и предлага отлични условия за участниците Всеки от художниците открива своя арт пътека, всеки отнася неповторими спомени и преживявания, защото те започват от радостта на сетивата, преминават през душата и остават в сътвореното изкуство.   
  .. През 2009 г. по традиция участват 9 художници. Дойчин Русев е преподавател в НБУ( Нов български университет) и НХА( Национална художествена академия), София. Той е доказано име на творец с дълбока по смисъл и мощна като въздействие живопис. Доказал с таланта си в съвременното изкуство Дойчин Русев е сред малцината български художници с голяма международна известност на преподавател и художник в Европа, Америка и Индия. Неговите изяви са високо ценени от критиката в България. Той работи в конкретната ситуация и приема едно пленерно присъствие, като потапяне в реалността. Идеята за неговото произведение е нестандартна, съвършено неочаквана – “Да чуеш звука на тишината” . В бялото платно светът е изпълнен с чувство нежност,  от пространството се носят видения за пейзажи от езерото и морето. Брегът е сублимиран и това дава идеята за присъствието на нещо неуловимо, инспирирано от принципите на будизма да уловиш във вечния поток на времето красотата на мига. Дойчин Русев използва техниката на размития въглен, с минималистични средства и голямо умение, на един дъх предава енергията на преживаването си.
Недко Недков, уредник в ХГ-Добрич, е график чието име се ползва голям авторитет като автор на международния проект – Експериментално студио “Хартия и графика заедно”. В последните години той е гост лектор в НХА, ВТУ( Великотърновския университет)и на др. места с демонстрации на производство на ръчна хартия. Има самостоятелни проекти в областта на концептуалното изкуство. Неговите картини внасят едно ново свежо усещане в изкуството.” Ще вали”  е картина, в която се разпознава красив пейзаж от с. Крапец –  последната къща на брега на морето. Недко прави серия рисунки с молив и акварел, в които брега с рибарските лодки, скупчените рибарски хижи са предадени с артистично вдъхновение. Но има един пейзаж, образ на понятие за душевно състояние, който е емблематичен  и нов за маринистиката ни. Той изобразява открито море, в което светлината чертае с различни цветове силовите линии на движението на вълните. Наблюдаването на трептенето, преливането на цветовете е хипнотично-релаксивно състояние което се нарича “Фиака”. Това е състояние на медитация, на покой на духа и на хармония с природата.
Светлин Ненов от Варна впечатлява с активна творческа дейност с множество самостоятелни изложби в България и чужбина, с награди за живопис и интересни идеи в изкуството. В картините му откриваме теми от съвремието, образи от природата и от артефакти, които в цветната мозайка на живописта въздействат приказно на въображението. Той представя три пейзажа с легендарния фар на Шабла, в които ярката светлината превръща цветовете в искрящи, образите в приказно красиви, а думите в летопис : “От най-високия фар до морското равнище, от Шабла до Дуранкулак, от най-старата селищна могила, до най-новата артистична вила по Българското крайбрежие “Артеа”, ни приведе  нашият любезен домакин Коста Костов, а ние от признателност и с Божията помощ се постарахме да увековечим! Светлин Ненов  21.05.2009 “.
Художникът Динко Ненов работи в областта на живописта и керамиката.Той има участия в редица международни форуми на съвременното изкуство в Италия, Канада, САЩ, Аржентина и самостоятелни изложби в Германия , Италия. Неговото изкуство е интересно в съчетанието на богатата си цветност и естетизираните си форми, с изобразителната си занимателност и тънкия хумор който е втъкан в съдържанието на някои от творбите му. Той се придържа към силата на истинското преживяване, тук го открива в сакралното излъчване на православният храм Св. Харалампи в Шабла, който рисува по натура. Хората които го заобикалят, докато рисува, случките с тях и картината имат една история – за циганчето като черен ангел и за неговия баща демон. Динко се вълнува от храмовете защото според него те да съградени на благословени места и носят светлината на светото присъствие. Духовният му контакт с историята и пластовете на времето личи и в малката му живописна творба “Фрагмент”. Музейното пространство сякаш се отваря към времето и реалността и малкия керамичен съд от неолита се вписва в хоризонта на  морето. Артистично, леко рисунката и цветовете се допълват и докосват въображението ни.
Десислава Денева, едно творческо дарование в съвременната българска живопис, авторка чиито произведения впечатляват с живописният усет, фантазията и богатата образност преминаваща фигуративната към абстрактна живописна структура на изобразителното пространство. Емоционалната наситеност, чистотата на рисунката създават поетична образност на произведенията й. Признанието за изкуството и се вижда в биографията и, изпълнена с творчески изяви, самостоятелни изложби в Париж, Виена, Братислава, участия в международни изложби в САЩ, Македония, Испания Франция, Сърбия, Гърция, Унгария и България. Деси работи и в областта на монументално-декоративните изкуства, подови и стенни мозайки и витражи. За своите творби тя използва авторска техника която наподобява за фреско, но е върху платно. Използва специални грундове, пасти и пигменти, и постига усещането за изящност и колоритен финес. Идеята и е в света на технологиите, да реабилитира уникалността на ръкотворното изкуство, защото в него се усеща как времето минава и оставя своите следи. В двете си композиции тя използва образи от идолна пластика от неолита, които са музейни образци и ги поставя свободно плуващи в живописното пространство в което магично изпъкналостите на релефа са тъмни, а дълбочините светли. Тази оптична игра на цветовете по живописната пластика е красива и въздействаща.
За младата художничка Боряна Перчинска завършила стенопис в НХА може да се каже ,че признанието за нейния талант идва още по време на нейното художествено обучение. Наградите за живопис на фонд 13 века България, на БНТ и телевизия RAI, на Министерски съвет и СБХ, за участие в изложба на UNESKO и  AIAP  Проектите и за Европарламента, за най-дългата картина в Европа, както и участията й в международни изложби и пленери, самостоятелните й изложби в София, Виена, Сен Луис, Франция свидетелстват за рано изявения й талант и признание. Изкуството й е в широк диапазон – то се движи от инвенции от изкуството на Кватроченотото, до класическите натюрморти в европейската живопис, чиито отглас в българското изкуство е живописта на Ана Хен Йосифова. Особено красиви са нейните свободни творби - една артистична живопис с женски тела и портрети , в която формата е изведена до цветен силует и до нежно, префинено поетично видение. Нейните картини Стихия І,ІІ имат свободни композиции в които конкретния пейзаж има пресечни точки с  фигури, пластични структури на брегове, огнени петна на облаците и загатната стихия на разбиващите се в скалите вълни. Емоционално наситени, реално преживяни нейните картини са ярки и експресивни като израз на чувства.
Елица Баръмова е художник, който работи в областта на графичния дизайн, сценографията и живописта. Завършила илюстрация и графичен дизайн в НХА тя има интересна творческа биография на млад художник, който реализира съвместни проекти с художници от Германия, Австрия и Гърция. След 2001 година тя прави рекламните материали за филмовия фестивал “ Херберт фон Караян”, има участия в изложби на секция 13 на СБХ и награди за живопис в Германия. За своето изкуство тя казва “ Не съм разказвач на истории противно на очакванията към един илюстратор. Определям се като експериментален художник с уважително отношение към класическите практики. Вдъхновявам се от немския експресионизъм; изкушена съм и от възприятията на художници като Ив Клай и идеята на Флускус-а. Изучавам натурата с нови очи всеки път;наслаждавам се на турбуленцията по превръщането й към по-експресивен образ до абстракция.” Елица след този природен свят на хармония се обръща към усещането си за Вечност и назовава своята творба “Обетована земя”. В тази метафора, тя открива обещаното, обетованото място в което се завръща, но в което никога не е била. Лодката в която се носят двама – мъжът и жената е като двете начала на живота и любовта. Живописта е експресивна, цветовете се движат по фигурите, в линия, пластове, всичко трепти и живее в пространството на картината. Тя създава своите притчи в диалог с натурата. Скалата с накацалите по нея корморани прилича на легендарният кит отнесъл Лот и мислите следват въображението от притчите към натурата, от радостта на сетивата към себепознанието.
Велина Гребенска е млада художничка, която от 2003 живее  и работи във Варна. Участията и са предимно в България и са свързани живописта. Работи  в различни техники, като предпочитанията и са към акварела, батика, акрил и маслени пастели. Тя се вълнува от красотата на натурата и особено от енергията на морските пейзажи. Усеща дълбочината на пространството и движението в него, светлината и трептенето на цветовете. Тя е един млад талант в развитие, с усет към естествената красота на нещата . Нейните картини са пейзажи, рисувани на открито, но пречупени през усещането, през емоциите. Реалността е в образите на морето, фара, скалите, на деня и нощта останали заедно в картинното пространство. Цветовете й в “Макове и бряг” звучат силно, ярко, но в една обща хармония в сложната композиция на пейзажа.
За изкуството на Коста Костов знаем, че и през настоящия пленер може да очакваме от него картини, с ярки багри и сложни композиции изпълнени с много ритмика и вдъхновение.   И ето ги – пътуващия “Книжен кораб” от детството, който пренася слънцето, за да изгрее в морето и топлата “ Юлска вечер” в която изчезват посоките, в което насладата и усещането за унес са реалонст.  
Пленерът “Арт пътеки” – Крапец` 2009 и през тая година прокарва ония магични естетически пътеки от живата красота на природната реалност и нейните забележителности към изобразителното пространство на живописните платна., които остават дарение на Художествената галерия в Шабла и стават посланици на едно ново средище на изкуството, тук на брега на Северното ни Черноморие.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево