Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: С ИМЕТО НА МАЙСТОРА ЗОГРАФ"

С ИМЕТО НА МАЙСТОРА ЗОГРАФ

Добрич посрещa тази година Възкресение Христово в обкръжението на гениалния зограф Захария Цанюв. Голяма сбирка с негови икони, лични вещи, рисунки и ръкописи, бе подредена в Иконната зала "Възраждане" на Художествена галерия. Тя е събрана от регионалните исторически музеи във Варна и Добрич, както и от Музея за резбарско и зографско изкуство в Трявна - родния град на художника. За първи път оттам излизат личните ерминии на Захария Цанюв, в които той описва свои житейски съдбини и лутания, както и скицира идеи. Изложбата предлага един нов, по-богат прочит на творчеството на автора.
Зографът е последовател на изкуството, чиито тайни се предават строго фамилно в Тревненската иконописна школа. Той се хваща да учи занаят при баща си Цаню Захариев още на 7 години, ала на 15 може вече да се каже, че е един великолепен художник. Захария е работил в 22 селища в Добруджа, като 8 от тях сега са в границите на Румъния. В Добрич са съхранени негови шедьоври, каквито няма и в родния му град.
Целият му житейски път удивлява с демократизма на творчеството. Независимо дали рисува по поръчка за пребогат храм, или за най-проста селска църквица, той е съвършен. Във всички свои творения не излиза от църковния канон. Негови са много стенописи в Еленския край, запазени в тамошния музей. Ценност е и "Страшния съд" в Манастира "Св. Богородица" в Арбанаси. Изработил е много изображения за домашни иконостаси, тъй като през Възраждането наличието им във всеки дом е било правило.
Експозицията е временна и ще остане до 30 юли 2007.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево