Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ВЕСЕЛА АЗБУКА"

ВЕСЕЛА АЗБУКА

Димитрина Кирилова Каменова


Новата книга на Елена Попова „Весела азбука”, издадена от Издателство Матадор през 2010 година, заинтригува с възможностите, които предоставя за усвояване на българската азбука чрез гатанки.
Жанрът на гатанката крие в себе си поливалентен смисъл. От една страна, провокира и развива логическото мислене, а от друга – дава възможност за развитие на представи и образно мислене, чрез което развива въображението на четеца. В случая книгата е предназначена, съвсем в литературните традиции на авторката, за децата и за техните учители и по-възрастни сподвижници в усвояването на четенето – по-специално усвояването на букви и звукове.
От трета страна, гатанката предоставя възможност да се усети художествената сила на римата и ритъма като начин на изразяване, с което по-лесно се усвоява текстът. Така гатанките на Елена Попова от новата ѝ книга провокират наизустяването и рецитирането на мерена реч като устни комуникативни техники, позабравени и създаващи затруднения за учениците в българското училище напоследък.
Книгата привлича с интересния графичен почерк на илюстрациите от художника Иглика Бесон и още по-интересния маниер на вмъкване в тях на всяка буква от азбуката. Още повече, че илюстрациите биха могли да бъдат използвани и за оцветяване от страна на детето, с което се засилват дидактичните възможности на книгата.
Отговорите на гатанките за справка се предлагат от авторката веднага след текста им – подчертано засилен е игровият елемент чрез обърнатите букви, при това ръкописно изписани. Дава се възможност и на началните учители да предоставят материал за сравнение на печатно и ръкописно писмо.
Като цяло, както интересното и изискано оформление на книгата, така и самите текстове развиват естетичен вкус към живота, позитивно отношение към всичко живо и към света, с което авторката Елена Попова остава вярна на своето философско-естетическо присъствие в добричката и изобщо в българската литература – поела функциите да възпитава, ограмотява и развива към прогрес българския читател.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево