Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: МИРАЖЪТ И БАЛКАНСКИТЕ МАГАРЕТА"

МИРАЖЪТ И БАЛКАНСКИТЕ МАГАРЕТА

Валентин Шалтев

Юни е!
Слънцето припича като в тържествен  ритуал,сякаш разбрало силата си!
На десетина крачки от морето, сред гълчавата от туристи, сервитьори, в залата на хотелски комплекс “Лотос”  бе открита изложбата от втория международен пленер “Европейски хоризонти”. Задачата на пленера бе да обедини вижданията на различни творци в сферата на изобразителното изкуство и чрез него да се докоснем до душевността на всеки от тях.
Участващите в пленера, трима хървати, една украинка и една австрийка, както и попълненията от добрички и варненски художници създадоха една експозиция, в която зрителят може да открие багрите на един свят, докоснат от вечността на природата и тълкуван днес във всичките му посоки.
Безспорен успех бе  консолидацията около красотите на град Балчик, неговата душевност и присъствие в творбите на толкова различни по натюрел и стил творци. От нежните излияния на Зоран Дурбич, представящ се с два пейзажа от Двореца, до безспорното откритие на пленера украинката Оксана Вебер. Нейните пейзажи, направени с вътрешна  чувствителност, внасят колорит и обаяние, акцентирайки върху багрите и движението на формата. Константин Костов, който се представи и с две инсталации в стила “Смет арт”, показва необикновена нежност и проникновение в творбите си ”Балчик-сега”, “Балчик-преди” - доказателство за разнопосочността и аналитичността, философията на художника.
Христо Кралев, Георги Демирев, Борил Цонев и Пенка Димитрова са творците от Добрич, включили се в изявата. С техния безспорен талант би се гордяла всяка галерия и сбирка. Приятна изненада за ценителите на изобразителното изкуство е и представянето на младите варненски художници Марина и Николай Русеви.
Вечерта, замислена като вечер на изкуствата, бе увенчана с присъствието на поета Валери Станков и цигуларката Дарина Василева. На фона на прекрасните картини прозвучаха нови, непубликувани все още стихове, с които поетът по традиция разтърсва своите слушатели, а виртуозните изпълнения на Дарина Василева бяха съпроводени с горещи аплодисменти.
Така в тази юнска вечер, между шумът от туристите, щракането на фотоапаратите и камерите, мирисът на море и водорасли, надделя инатът да се твори, да се създава култура, различна от тази на чалга обществото и може би също като магарето, заинатило се на пътя, по който го водят, мислещият човек търси себе си в този невероятен конгломерат от информация, новини и събития.
Всичко това можеше и да не се случи, ако не беше отзивчивостта и спонсорството на Атанас Атанасов, един от собственниците на фирма “Лотос тур“ ООД и съдействието личната подкрепа на кмета Община Балчик. Благодарение на това се родиха и новите идеи за следващият пленер.
В изграждането на собственото ни лице и запазването му като мярка за балканска култура-най вероятно ще трябва да се учим от нашего брата магарето, то може да ни обедини и да ни закара до Европа с устойчивоста си, защото достига до там, където другите не ходят, защото носи това, което другите не могат да носят и е устойчиво на недоимъка обхванал обществото ни.

Желко Зима

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево