Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ИРОНИЯТА КАТО ВЪЗВИСЯВАНЕ НА ДУХА"

ИРОНИЯТА КАТО ВЪЗВИСЯВАНЕ НА ДУХА

Янко Димов


В националната ни литература хумористичво-сатиричната поезия има дълбока традиция, създадена от великолепни майстори на жанра като П. Р. Славейков, Иван Вазов, Стоян Михайловски, продължена и обогатена от гениалния Христо Смирнески, от прозорливия Димитър Подвързвачов, та до нашите съвременници като Радой Ралин, Марко Ганчев, Васил Сотиров...
Така че, за да посегнеш към този вид поезия, не стига само вроденото чувство за хумор. Трябва да притежаваш специфичен талант, да преосмислиш света, живота и човека през особен ъгъл на художественото си световъзприемане, мислене и интерпретиране. При това да се ориентираш в доста широкия жанров диапазон – от леката шаржова закачка, през иронично гротескната усмивка до жлъчното отрицание. Това разбира се зависи от нравствената и естетическата задача на автора и преди всичко от органичната нагласа на характера на таланта му.
А творческата нагласа на даровития поет Александър Белчев е иронично-лирическа. Един по-особен нюанс в жанра. Поетът не заема войнствени пози, не използва гневни реплики да заклеймява човешки и обществени недостатъци, грехове и лоши намерения. Той гледа действителността с насмешливо присвити очи, без гняв и сарказъм в душата си. Вълнуват го както глобалните проблеми, свързани с вечните човешки слабости – кариеризъм, подлизурство, сребролюбие, подлост и угодничество, така и по-локалните прояви на човешкия характер, с който се сблъскваме в своето ежедневие. В този случай успех за автора е, че стихотворенията не звучат като злободневки, а носят устойчиви поетически послания.
Ал. Белчев умело използва антитезата, каламбура, вица – характерни прийоми на хумористичното творчество – с мярка и лаконично композирани творби. Има качеството да се самоиронизира. Това придава особено лирическа багра на неговия хумор, прави го достоверен, убедителен.
Оригиналните му хрумвания в двата цикъла „Иронии“ и „Апострофи“, макар разнопосочни, са обединени от добронамереността, с която иронизира.
Поетът се надява, че стихотворенията му ще ни накарат да поспрем кервана на времето, живота и бита си, които ни влече, да се вгледаме в себе си, без да се вземаме много сериозно и тогава може би ще станем по-благородни и по-човечни.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево