Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ТРЕТИЯТ"

ТРЕТИЯТ

Валентина Добринчева

Добрич изстрелва в орбитата на братството на пишещите трети свой млад представител. Отново мъж. 29-годишният Тихомир Димитров е набрал сериозна инерция вече чрез своя блог в интернет (http://asktisho.wordpress.com), където го четат и откъдето, както той твърди, медиите си притеглят нещо впечатлило ги от разказите, есетата и публикациите му. Наскоро Издателска къща ЛИК извади на пазара първия му роман - "Справедливост за всички". На 21 юни авторът дойде в родния Добрич и го представи пред приятели.
Съдбата на книгата е любопитна и се родее със стъпките на другите двама добрички пишещи - Мариан Желев и Галин Никифоров . Първата книга на Мариан - "Свлачище" печели Южна пролет, а Галин издава дебютния си "Умерено нежно" с конкурс на Фондация Развитие, като втория му роман "Добро момче" е сред 6-те номинирани за тазгодишната награда ВИК.
Книгата на Тишо се появява написана наполовина в интернет, където събира мнения, критики, препоръки, забележки... После идва предложението на Издателство ЛИК. Хонорара си авторът дарява, защото иска да стимулира решението да се инвестира в млади и неизвестни хора. Пък и аз ще напиша нови романи, казва той.
И тримата добрички млади таланти разказват за нещата от живота, каквито са, истински и сочно, казва поетът Сашо Серафимов. Героите им са сходни. И тримата са млади и амбициозни. И тримата са от Добрич. Но този е най-светлият, най-оптимистичният.
Критикът Драгомил Георгиев сравнява "Справедливост за всички" с "Бел Ами" на Мопасан - заради разложението на нравите, умората у младите хора, жадни да стигнат върха. Той предрече на младия писател, че ще стане майстор на сериални романи от високо качество, които ще бъдат четени, и го поздрави за моралистичността и за твърдата позиция. Когато тези млади хора започнат да кроят България, животът ни ще стане друг, допълни Драгомил Георгиев.

Сашо Серафимов разговаря с Тихомир Димитров:
- Как стана така, че реши да напишеш роман?
- То трябваше да бъде един по-дълъг разказ, с който се захванах едно лято. Ала историята взе да набъбва и вече не си струваше да я изоставя. Като че ли около нея се завъртяха хора и случки, които й се прилепяха... Веднага пуснах 1/2 от написаното в нета, за да ме насочат моите читатели. Случи се даже да поправят грешки, като цвета на автомобила на един от героите, който към края бях сменил неволно. Помогнаха ми много - дори негативните критики.
- Кефеше ли се докато работиш по романа?
- Разбира се, голямо удоволствие е. Вървя гладко, без трудности, дори последната 1/4 беше готова за една вечер. Като излязох после с приятели не бях в тази реалност. Не знаех къде съм всъщност.
- Ти ли вървя след героите или предвиждаше стъпките им?
- Понякога им изгубвах контрола и те сами дърпаха в своя посока. Но все пак основното е, че исках смело да нарисувам един фон, в който да няма премълчано от онова, което ни дразни всеки ден. Исках да покажа, че въпреки очевидния хаос на пръв поглед, съществува висша сила, която не ни изпуска от поглед.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево