Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ДОБРИЧ ЧАКА ДОСТОЕВСКИ"

ДОБРИЧ ЧАКА ДОСТОЕВСКИ

РАДА ВЪРТУНИНСКА

РАДА ВЪРТУНИНСКА

Краевед. Забележителна дама. Отговаря за величините и изискаността, за красотата и стила


Родена е през 1932 г. Завършила е Руска филология в СУ "Св. Кл. Охридски. Работила е в Окръжна библиотека, Държавен архив и Окръжния съвет по култура. Автор е на краеведски изследвания. Има девет книги, сред които романите "Зовът на сенките" и "Когато горяха кладите". 

Последни 5 статии от РАДА ВЪРТУНИНСКА


Рада Въртунинска

В навечерието на 24 май – празникът на славянската писменост и българската култура, в Добрич бе учредена и регистрирана в съда, Фондация на името на големия славянски писател-хуманист – Фьодор М. Достоевски, с председател Юри Митев – юрист.
В гражданския инициативен комитет са представени изтъкнати културни деятели от нашия град – писатели, музиканти, историци, юристи, литератори, общественици.
Целта на Фондацията е да бъде изграден бюст-паметник на Ф.М. Достоевски в нашия град, като признателност към неговото творчество с общочовешко значение, заело достойно място в световната литература, психоанализата и правото, за неговата съпричастност към страданията на българския народ през вековното робство.
Любопитно е да се знае, че Достоевски има родственици в България – Наталия Владиславлева /86 г./, доцент по анатомия, която живее в Търговище и изследва генотипа на потомците на рода на Достоевски.
Бюстът-паментик "Ф.М. Достоевски", според досегашните ни проучвания, ще бъде, може би, първият и единствен в страната ни.
Фондацията отправя апел към обществени институции, бизнесмени и частни лица, да подкрепят финансово инициативата, за да увековечим паметта на Достоевски и изразим преклонението си пред един световен гений.

Портрет на писателя от Василий Георгиевич Перов

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево