Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: НА ДУНАВА 2007"

НА ДУНАВА 2007


Ана – Амелия Динка

Изложбата от Пленера "Ветрен – на Дунава" в Художествена галерия – Добрич показва пред общественоста, изкуството на група художници от Силистра, Калараш - Румъния, Добрич и София – резултат от 10-та поредна среща – летен пленер в с. Ветрен, състоял се от 27 до 31 август 2007 г. Този малък художествен симпозиум е с идеята да създаде колекция от рисунки и е непосредствена среща между автори в областта на пластичните изкуства.
Организатори на пленера са Община Силистра, Дирекция “Хуманитарни дейности” и представитиелство на СБХ в града. Координатори на проекта са графикът Димитър Кулев, председател на представителството и скулпторът Ангел Станев – професор в Националната Художествена Академия в София.
Пленерът е осъществен в прекрасната долина на река Дунав, чиито уникален пейзаж обединява в картините на авторите небето, земята, тъмнината, светлината, водата, материалността на брега и виталността на въздуха. с обектите В авторовите творби са съчетани зеленината и синевата в долината на Дунава и те остават артистичен документ за чудното природно пространство на село Ветрен, както и знак за приятелството на артистите.
Графикът Димитър Кулев изобразява брега на Дунава, корените на дърветата, рисувани в различни ситуации и вид, с черен цвят върху белия фон на хартията, като предмет на пресъздаване с пастел и туш са проблемите на пространството и структурите на природата. Рисунките му показват спецификата на многоаспектните връзки и ракурси преобръщайки на посоки на територията на Ветрен. Евелина Ханджиева показва черупки и пластични детайли като е извадила на бял свят цветове и линии, които характеризират красивите форми на мидите. Стефан Пенчев създава серия фигуративни рисунки с чувствителен колорит и с особен аспект на пространствената композиция. В акварела му с лодки под дъжда във Ветрен авторът извежда много същностно състояние и настроение. Иван Василев е вдъхновен от природата, намерена в нейния апогей и от водната шир, в която прозира една отразената реалност. В техниката на акварела е създал пейзажи с лодки, реализирани синтетичн, в широки планове, с фино доловени нюанси на синьо и зелено, които загатват за светлината на деня и красотата на лятото. Силвио Суаре изследва стволове на дървета, корени, стари структури на военната казарма във Ветрен. Постигнал е красиви ефекти чрез пръскване на зелени нюанси от боята. Показва гората, която обгръща Ветрен, Дунава с чудната му растителност, по протежението на брега, рисувайки ги със свободен размах. Работите на Георги Жеков се открояват с нюансите на зеленото, изпъстрено с виолетови акценти, а в композициите му се долавя една меланхолична душевност. Грижливо е предадена деликатната линия на брега, отворената шир на небето и водата. Скулпторът Ивайло Аврамов се представя с абстрактни композиции, естествени структури като камъните от брега, изучавани и нарисувани в нюанси на охра, сиво и бяло. Скулпторът Тодор Ламбов улавя рефлексиите на водата в началото на свечеряването, по време на нощта – с фини нюанси и тонове на синьо и сиво. Хоризонталите и вертикалите на материята в голямоформатните му пейзажи изглеждат като алхимична лаборатория, в която се ражда света от тъмнината.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево