Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ДУХОВНОТО ПРОБУЖДАНЕ НА ЛЕВ ТОЛСТОЙ"

ДУХОВНОТО ПРОБУЖДАНЕ НА ЛЕВ ТОЛСТОЙ

Георги Кънински е роден през 1936 г. в с. Долни Луковит, Плевенско. През 1973 г. завършва Българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, а през 2014 г. завършва и Благословския факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, като магистърската си степен защитава с темата „Лев Н. Толстой и неговото религиозно учение“. Бил е преподавател в ИНДУ гр. Добрич. От 1994 г. е пенсионер. Живее в гр. Добрич


„Геният е търпение.“
Гьоте

Ако за това определение са нужни доказателства, може да послужи безспорно творческата дейност на Лев Толстой.

„Има ли Бог?
Не знам. Знам само, че има закон на моето духовно същество. Източникът и причината на този закон аз наричам Бог.“
Л. Н. Толстой

„Дух человеческий свободен.“
А. Л. Толстоя

Той е от онези руски класици, от които с право е назован „патриарх на руската литература“. Неговият световно-известен роман „Война и мир“ е нещо като „Илиада“ на Омир. Авторитетното американско списание „Нюзуик“ твърди в своята класификация, че „Война и мир“ е най-великата книга на всички времена и народи.
В края на живота си, според д-р Душан Маковицки, личен лекар и секретар на Лев Толстой /1904-1910 г./, самият писател е знаел четиринайсет езика. Да, това е „Божият промисъл“, но и търсената истина за писателя, есперантист, стъпил на българска земя, единствен път през 1854 г., когато е на двадесет и шест години и е адютант на командващата руска артилерия при обсадата на гр. Силистра по време на Кримската война /1853 – 1856 г./.
Лев Николаевич създава и свое учение – толстоизма. Закърмен с православната вяра, вече петдесетгодишен, през 1880 г. той пише своята „Изповед“.
„Едно е спасението! – да знаеш Бога и да живееш, тъй като Бог е живот“. Навреме идва и прозорливостта: „Живей като търсиш Бога, тогава животът не ще бъде без Него“. За него Христос е онова, което се явява у човека без разума, съвестта и любовта. „Никакви обреди и тайнства“ – казва проповедникът. Според неговото учение човекът е пратен на земята, за да изпълни волята на Бога. Това изисква проява на любов и отрича противлението на злото с насилие. Всичко, което противоречи на любовта, е зло.
„Ясна поляна“ Това е име благозвучно, колоритно. Погледнато географски, е на двеста километра южно от Москва. Тук писателят се е родил, живял и работил, т.е., прекарал е повече от петдесет години. Оттук между другото започва духовното прераждане и обкръжението му. Той е четвъртият син на Н. И. Толстой, участник във войната от 1812 г. Майката Мария Волконска, богата княжеска дъщеря, дава като зестра на мъжа си имението – Ясна поляна. Тя е даровитата жена, с художествен вкус, научила го е на духовно наслаждение от обичта с една реч пак „Божие провидение“!
Образованието е нов етап в мирогледа на юношата Лев Николаевич. В университета в гр. Казан цари казионна атмосфера, а тя го отблъсква. Привлича го светският живот. Увлича се по идеите на Ж. Ж. Русо, привърженик на Деизма.
През 1862 г. влиза в брак със София Андреева – Берс. Семейният живот временно успокоява душевните му терзания. Писателят е щастлив с тринайсетте си деца. Годините минават в труд и неволи. Дъщеря му Александра Толстоя, остава вярна на идеите на баща си, до края на живота си. Тя умира в САЩ на 26 септември 1979 г.
На 28 октомври 1910 г.в една тъмна нощ осемдесет и двегодишният Толстой, придружен от д-р Д. Маковицки, тайно и завинаги отпътуват от Ясна поляна. Умира на 7 ноември 1910 г. Погребан, според желанието му, на мястото на урвата, дето в своето детство, когато с братята си е търсил вълшебната „зелена пръчица“, тайната на всеобщото щастие. Пак с Божия промисъл!


ТОЛСТОИЗМЪТ

В България, както и в Русия, той тайно се свързва с вегетарианството и есперантизма. След Русия толстоизмът се разпространява в Холандия, България, Англия, Унгария, Швеция, САЩ, Япония, Чили, ЮАР. В Япония е забранен, защото добива масов характер през 1909 г.
В Индия адвокатът Махатма Ганди основава религиозно политическо движение, в чиято основа е Толстоевото учение.
В България става популярен след 1900 г. от Сава Ганчев, Стефан Андрейчин, Георги Шопов. Толстоисткото движение в крайна сметка има възход, но и упадък. След „бележитата“ дата – 9 септември 1944 г. настъпват политически промени, които влияят за разпада на толстоисткото движение. Ненчо Илиев и Борис Йоцов са убити без съд и присъда. Йордан Ковачев /1885 – 1966/, роден в гр. Пещера, е интерниран в Персин – Белене /концентрационен лагер/. Той е от второто поколение толстоисти, неговите идеи не са отрицателни срещу държавата и църквата. Той е в защита на толстоистите при отказа им от военна служба. Подготвя документите за закупуване на 264 дка земя при с. Мечкюр, Пловдивско /от 1934 г. с. Прослав, сега квартал на Пловдив/. Тази комуна е най-успешната и най-продължителната /1926 – 1958/ Основател и ръководител е Илия Енчев, председател на БВС, педагог и драматург.
Младото поколение се дистанцира от идейните проблеми на вегeтарианството. Дистанцира се и Генчо Пирьов, професор по психология /1901 – 2001/. Сътрудник на сп. „Възраждане“ и „Нов живот“. Последната му книгата е „Лев Толстой – хуманист – психолог“ /2001/. Сестра му Минка Пирьова е също толстоистка. Това са младежките им увлечения по вегетарианство.
Като заключение, доста вярно звучат думите на Веселин Йосифов като епитафия на това движение „Толстоизмът е само спомен и показалец за духовния ръст на едно минало“.
Как изглежда толстоизмът през призмата на Православието?
Според Православния катехизис Божествената същност се съдържа само в Бога – човекът Христос, открил божественото у Себе си и го следвал. Няма посредник между нас и Бога.
Проповедите на Лев Толстой са сложни и противоречиви и оттам са различията с Православието. Причината за злото и греха е в самия човек. „Познай себе си, за да познаеш Бога“ – е казал Йеромонах Серафим Караулски, един от последните руски старци-отшелници. Той се е подвизавал на о-в Атон /Света гора/, напуснал земния си живот през есента на 1981 г., монах, отдал се на Православната вяра. Той смята, че няма друг път до Бога, освен самоукорението, откъдето идват и смирението и покаянието.
Лев Толстой и Руската православна църква дълги години са в антагонизъм. Когато се говори за религиозното учение на Л. Н. Толстой, дейците на Руското православие не щадят критиките си към него. Той е недолюбван от тях, по-скоро той е пренебрегнат, затова е и отлъчен от Църквата. Огън и жупел се сипят върху руския гений. Често срещани думи са: любов и омраза; отмъщение и омерзение. Силни думи, казани в защита на Христовата вяра.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево