Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: КАКВО СЕ СЛУЧИ ТОВА ЛЯТО В КАВАРНА?"

КАКВО СЕ СЛУЧИ ТОВА ЛЯТО В КАВАРНА?


ХРОНИКА
От 28 до 30 юни в Каварна се проведе вторият Калиакра рок фест. В три поредни вечери, на стадиона стъпиха три от най-шумните рок и метъл банди в света - Heaven and Hell, Motorhead и Manowar. Последната група не беше идвала досега в България, а на Балканите - от 10 години.
Легендарните бразилци от Sepultura, Dark funeral и румънците от Necrovile разтърсиха сцената на каварненския стадион „Калиакра” на 15 август. Това е второто издание на Trash Til Death - "Траш до смърт". Фестът бе част от тазгодишната Седмица на морето, която приюти и Рок Фест с участието на руските групи – Ария, Черний обелиск, Мастер, ANJ.

Следващото събитие в Каварна бе на 6 септември - концерт на швейцарските хардрокери GOTTHARD. Те ще гостуваха на градския площад в рок столицата като част от "Domino Effect Tour 2007", промотиращо новия едноименен албум на групата.


...ОТ ЕДИН ОЧЕВИДЕЦ...

Поредното езическо рок сборище под погледа на жреца Цонко Цонев се състоя на 29 юни в Каварна в рамките на Калиакра Рок Фест. Ако някой глух все още не е разбрал MOTORHEAD бяха тук. Не знам кои са кралете на метъла, но знам определено коя е групата, която Спайс Гърлс не биха поканили на своето ново турне. Леми и компания дадоха нагледен рок урок на младите. Не е необходимо да си завършил Бъркли и в главата ти да бъка от ноти – просто сърцето ти трябва да тупти в ритъма на рока.
Много рок-енд-рол, ритъм-енд-блус и щипка отровно хеви – това е съдържанието на алхимичната смес, с която вече трийсет години "моторните глави" удивляват света. И в тази юнска вечер бе така.
We are Motorhead и още няколко песни от новия албум показаха, че все пак сме в XXI век и годината не е 1977-ма, а 2007-ма. Последваха парчета от началото на 80-те – ей-така, просто за припомняне на времето, когато си записвахме аудио касетки и си ги предавахме от ръка на ръка. Дойде парчето Sacrifice, на което Мики Дий направи такова дръм соло, с което припомни на повечето български барабанисти, че мястото им е до жените им на терасата с тупалка в ръка.
И най-после – кулминацията на вечерта – Killed by death. България не е изживявала такава еуфория от влизането на руските войски в Свищов през 1877 година. Енергия, можеща да унижи и ураган, смазваща тълпата. Който е оцелял, ще разказва. Отново пресни песни и Iron Fist Моторен ритъм. Бисовете – Леми и акустични китари. Рок паметникът Ace of Spades. За финал Overkill.
И всеки край е тъй жесток за мен...
Настъпи отвратителната тишина, характерна за Балканите.
До следващия концерт в Каварна.

ЦВЕТАН САШЕВ



...ОТ ФОРУМИТЕ...

Така дойде новината:
Пуснато на: Пет Май 11, 2007 5:13 pm
Заглавие: Manowar в Каварна!

- Годината е 1994-а. Manowar имат концерт в Гърция, а лидерът на групата Joey DeMaio отскача до нас, за да участва във връчването на наградите на в-к "Ритъм". И както е нормално в подобни ситуцаии, обещава "Ще дойдем в България!". Но, за зла съдба на феновете, средата и края на 90-те са белязани от сериозна стагнация на концертния живот - правят се само по няколко големи рок концерти на година и, независимо че имената на изпълнителите са световноизвестни, разнообразието е доста малко.
Началото на новото хилядолетие постепенно носи и края на фактическия концертен монопол, като освен броя на рок и метъл събитията, се увеличава и стиловото разнообразие на канените изпълнители. След като през 2005 г. КАВАРНА се превръща в Рок Столица на България, надеждите да видим "Металните крале" у нас постепенно се възраждат и периодично се чуват слухове за тяхно посещение в черноморския град. Само две години по-късно то ще бъде факт! - Manowar са хедлайнъри на третата вечер на организирания от местната община и "Joker Media" "Kaliakra Rock Fest" - 30 юни! Така става ясен и пълният списък с основните банди за първия истински метъл фестивал у нас – Heaven and hell (Tony Iommi, Ronnie James Dio, Geezer Butler и Vinny Appice), Motorhead и Manowar!

После:
Пуснато на: Нед Юли 1, 2007 7:24 pm

- Концерта беше велик снощи, истинска сбъдната мечта. Нямам думи да опиша истински това, което се случи на 30 юни в Каварна. Който бе на концерта знае. Невероятна нощ, концерт, който не е имало досега у нас и надали скоро ще има. Кралете на метъла ни подариха една незабравима и несравнима вечер. Мнението на всички, присъствали на концерта е еднозначно - просто номер 1. Изпълнението на българския химн изправи всички на крака и ни накара просто да настръхнем. Нека и други споделят впечатлението си...

Снимки: сем. Лакерови и Интернет

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево