Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: 70 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХУДОЖНИКА ХРИСТО ГОСПОДИНОВ"

70 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХУДОЖНИКА ХРИСТО ГОСПОДИНОВ


Христо Господинов беше знакова личност. Той умееше да вижда времето, което беше отминало, което се разхождаше по улиците и което предстоеше. И като художник, и като гражданин на Добрич, той вдъхновено защитаваше своята позиция. В платната му не се побираше ежедневието, светът имаше други измерения в творчеството му. Гражданското му чувство винаги го изправяше пред познатото, конвенционалното и досадното, но с енергията на своята вяра той се бореше и създаваше нови модели на живота. Дори когато не беше прав, той впечатляваше с безпределната отдаденост на своята кауза.
Роден на 06.05.1945 г. в с. Краище, Добричко. През 1972 г. завършва Художествена академия – София, специалност приложна графика при проф. Ал. Поплилов. След 1972 година специализира за кратко в Полша, връща се в България и става главен специалист –  художник на гр. Добрич. Разработва проект „Естетизация на средата, в която живеем“ с основна концепция освобождаване на центъра на града от автомобилите. Проектът е реализиран през 1975 г. По този начин Добрич се превръща в първият град в България с принципно нов дизайн в хоризонталната планировка.
 Десет години е председател на клуба на „Младата художествено-творческа интелигенция“. Работи усилено и еднакво успешно във всички основни жанрове на изобразителното изкуство – живопис, графика, скулптура, приложно изкуство.
За Христо Печката ни напомнят прекрасните два стенописа в Органова зала „Добрич“, изпълнени в техниката мокро фреско, трите стенописа в СОУ „П. Р. Славейков“, стенописите със сцени от живота и битките на българите в ПМГ „Иван Вазов“. Гобленът и металопластиката „Огън“ в Ритулна зала, каменното пано на гърба на хотел „България“ в Добрич.
Той има повече от 15 самостоятелни изложби – графика, рисунка, живопис – в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Добрич. Негови произведения са представяни в Италия, Франция, Русия. Създал е над 50 декоративно-монументални творби – фрески, керамики, мозайки, пластики, гоблени.
Напуска ни през 2003 г.

„Христо протягаше ръце и вземаше от всички възможни средства – от плаката минаваше към графиката, от керамиката към пластиката, после към пърформанса, за да се влее цялата му енергия в една далечна цел, в която нямаше как да сгреши – за да изрази и да се изяви в една идилична атмосфера, в която само може да съществуват изкуството и свободата, за които той би дал всичко.“

Димитър ГРОЗДАНОВ изкуствовед

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево