Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: 10-и ПЛЕНЕР <АРТ ПЪТЕКИ>"

10-и ПЛЕНЕР <АРТ ПЪТЕКИ>

Сашо Серафимов

Една сутрин се събудих с усещането, че съм плувал в река, на която и двата бряга са само от една страна. Тогава си казах: значи съм бил в магическото пространство на изкуството. Защото само там можеш да излезеш от времето както актьорът влиза в ролята и да се слееш с иреалния свят. Такова е усещането и когато разглеждаш колекцията от картини, създадена в десетте издания на живописния пленер "Арт пътеки" в Крапец. В нея ще съзреш над 70 имена на съвременни български художници, черпили сюжети от уникалните природни и културно-исторически забележителности край Шабла - Дуранкулашкото и Шабленското езеро, степната и водна растителност в селищната могила "Големият остров", Шабленския фар, археологическия комплекс от селища и некрополи.
Различното в този форум е, че при всяко едно издание, наред с известни имена се канят по двама-трима съвсем млади автори. Това го прави многообразен, многогласен и жизнен. Сред участниците в деветте години на пленера са Милко Божков, Мария Зафиркова, Димитър Трайчев, Николай Няголов, Димитър Грозданов, Деля Чаушева, Чавдар Петров, Любен Генов, Николай Карамфилов, проф. Димитър Чолаков, проф. Ивайло Мирчев и други известни творци.
Юбилейната година беше допълнена с още осем имена - Божидар Тонев, Георги Демирев, Светла Радулова, Румен Нечев, Матей Матеев, Боян Янев, Десислава Терзиева и домакинът Коста Костов, който сподели, че десетата експозиция съдържа подбрани картини от всички пленери и през тази година ще бъде представена в Добрич, София и евентуално в Будапеща.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево