Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ЗА ПОЕЗИЯТА НА ВИОЛЕТА ХРИСТОВА"

ЗА ПОЕЗИЯТА НА ВИОЛЕТА ХРИСТОВА

ВАЛЕНТИНА РАДИНСКА


Да кажем, че е силна, истинска и дълбока – това не е достатъчно, когато говорим за поезията на Виолета Христова. Ако добавим, че е извънредно талантлива, ще сме по-близо до истината. Но за да бъдем съвсем точни, трябва да признаем, че тази поетеса умее да прави множество прости и тихи чудеса в стиховете си, и с това ни завладява и покорява.
Лекотата, с която поетичните изненади се появяват в поезията на Виолета Христова, е изумителна. Както фокусник вади от ръкава си истински гълъби, и ги хвърля във въздуха, така тази авторка с вълшебството на деликатното си словесно изкуство изненадва читателя и предизвиква в него истинска радост с пластичността на словото си. Ненатрапчив и дискретен, понякога сияен, понякога драматичен, поетичният силует на Виолета Христова е нещо твърде важно в съвременната българска поезия. И не само в тази, писана от жени. Нейното плътно и гъвкаво слово не може да бъде сбъркано със словото на който и да било друг поет, защото поетичната ѝ сила се крие в различността, и в умението да превръща контекста в най-верния си съюзник.
Свежа и неординерна, често парадоксална по един естествен начин, поезията на авторката като че ли няма предтечи и няма предисловие – тя започва от някъде, където е спряла в някакъв друг живот, и прекъсва, за да ни остави озадачени, в какъв миг и на какъв кръстопът ще ни пресрещне отново, и в каква посока ще хвърли пъстроцветната си, вълнуваща сянка.

Виолета Христова

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево