Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ЗВЪНЕЦ ПРИЗИВЕН"

ЗВЪНЕЦ ПРИЗИВЕН


Петрана Савова

По традиция 15 септември беше ден необикновен и тържествен, въвеждащ малки и големи в света на знанието и духовността. Чакахме го с трепет и готовност за себеизява. Печално е, че в последните години празничността изчезва, съпътствана от растяща апатия, досада, незаинтересованост и неграмотност.
Известен педагог съветваше учителите да влизат в час, за да прогонят топора на равнодушието, което е по-страшно и от топора на Разколников. Ще отречем ли, че сме обзети от безразличие и безучастност? Учителите били унижавани и ниско заплатени, какво ни засяга? Нехаем и за това, че учениците от всички възрасти са демобилизирани и изкушени от съблазни, непознати за техните връстници по света. Ние обаче им ги позволяваме. Да се огледаме, не, да се стреснем е крайно време!
Децата ни имат интелектуален потенциал, но много от тях се лутат в житейския лабиринт, примамени и излъгани от фалшиви герои, ценности и цели, заобиколени от агресия и пошлост. Ако продължаваме да сме в неведение или безпомощни пред предизвикателствата на обърканото и сбъркано наше битие, ще берем горчиви плодове на родителската си и обществена немара. "Маминото детенце" все още е актуално четиво. Във възпитателния процес няма начало и край, междучасия не съществуват. Великолепни примери за хармонични и красиви семейни взаимоотношения има
в телевизионния филм "Седмото небе". Да е добър родител човек се учи цял живот...
За бързото и успешно реформиране на родното училище е необходимо съсържателно, действено и неделимо т р и е д и н с т в о . Осъзнавайки съдбовната връзка между учители, ученици и родители, нека се заредим с положителна енергия за съпричастност и отговорност, толерантност и далновидност; с воля за тотална промяна на база, атмосфера, култура на общуване и резултатност от делата ни; с разбиране за необходимост от дисциплина, уважение и удовлетворение.
Не трябва да забравяме , че подобно на първоучителите Кирил и Методий сме впрегнати в обща бразда всички. Разногласията и противопоставянията едни на други водят към катастрофални последици. Не бива да оставаме слепи и глухи за проблемите в образавателната практика. Нямаме право на щраусовско поведени и на отстъпления, каквито в достатъчна степен допуснахме и мултиплицирахме.
Звънец призивен бие...

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево