Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ЗНАЦИ ОТ ВЕЧНОСТТА"

ЗНАЦИ ОТ ВЕЧНОСТТА

НИКОЛАЙ ТОДОРОВ е роден e на 24 октомври 1960 г. в гр. Добрич. През 1990 г. завършва Националната Художествена Академия, специалност „Стенопис“ при проф. Димо Заимов. Николай Тодоров е член на Съюза на българските художници от 2010 г. и на „Ателие 13“. Работи в областта на живописта, рисунката, колажа, монументалните изкуства. Негови творби притежават Националната художествена галерия, СГХГ, ХГ – Добрич, Занко Aшрам в гр. Табарц – Германия, музеят „Белльо Пинейро“ гр. Ел Ферол – Испания, компанията „Кока-Кола“, бившият американски президент Бил Клинтън и много частни колекции в България и чужбина: Испания, Швеция, Франция, Германия, Македония, Шотландия, Русия, Румъния, Индия и САЩ.

Ето какво пише за него изкуствоведът Чавдар Попов:

„Картините на художника се отличават със стабилна архитектонична композиция, изградена най-често на принципа на монтажа. Познати архитектурни елементи, знаци, символи, буквени надписи се комбинират в различни съотношения и пропорции. Задно с това живописната тъкан на платното е многослойна, съчетаваща гладко полагане на боята с по-експресивната фрактура, локалния цвят с нюансирането на тона, отчетливата форма със загатването или своеобразната дифузия на предмета в пространството. Всички тези качества на творбите на Николай Тодоров оформят физиономията на оригинален български художник, един от малкото, които са се опитвали да приемат едно от най-дръзките предизвикателства – интерпретацията на образа на „другия”.


Картините, които ви представяме в списанието, са от последната му изложба, озаглавена „Пътуване към тишината”. За нея художникът казва: „...В тази изложба показвам резултатите, до които съм достигнал по своя път. Тя наистина е едно пътуване в духовното. Връщам се назад в миналото, търся корена, вечното, което дава смисъл на човешкото съществуване. Опитвам се да създам една друга реалност, идеща от древността. Търся изначалното, архитипа. Картините ми са вдъхновени от природата, камъка, скалите. Изпълнени са с чисто моя си, както се казва, авторска, смесена техника върху платно. Интересът ми е насочен изключително към най-древните знаци, оставени от човека. Лишени от разказвателност, те създават една тайнственост и мистичност. Надявам се посетителите да усетят позитивната духовна енергия, която излъчват картините...“

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево