Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ПАМЕТ ЗА ХРАМА"

ПАМЕТ ЗА ХРАМА

Керанка ДАЛАКМАНСКА

 
На 5 май 2016 г. в навечерието на празника на град Каварна – 6 май – Гергьовден, бе отбелязана 180-та годишнина от съграждането на православния храм „Св. Великомъченик Георги“.
Историята, свързана с храма през годините, е интересна с това, че той е построен през 1836 година от рода Джарахоолу, към който принадлежи водачът на Каварненското въстание Андрей Василев – Амира. Камбаната е дарение от българина Георгиус Карамфилос.
Църквата е била опожарена по време на Каварненското въстание /4.ІІ. 1878 г./, след което тя остава с гръцко служение /1906 – 1913 г./.
От 1914 г. до 1940 г. църквата, както и Каварна, са под румънско владичество и за този период в нея са служили девет румънски свещеници, за които в архивите на храма няма почти нищо. Известни са имената само на някои свещеници: свщ.Тешилеску, свщ. Карол Войника, свщ. Плуци, свщ. Шербан, свщ. Луну.
След освобождението на Добруджа от румънската окупация през 1940 г. църквата „ Св. Вмчк Георги „ се връща в лоното на Варненска и Великопреславска епархия и до днес е действаща Първият български свещеник отец Василий Яков от гр. Търговище пристига в Каварна с кораб и на пристанището е посрещнат от Иван Хадживасилев /Аптекаря/, който е местен културен деец, родолюбец и представител на Общоградския съвет на старейшините в Каварна. След него четирима свещеници са служили постоянно в храма през годините след 1940 до днес.
Минала през три различни епохи, запазила еднокорабната си архитектура,/1890/ и Нартика /1940/, тя заема своето достолепно място, посещавана от миряните, на които служи отец Йовчо. Църквата е призната като най-старата сграда с обществено предназначение в града, запазена до днес. През 70-те години е обявена за паметник на културата.
На 180-годишния юбилей, след тържествената Света литургия, която бе отслужена от свещениците Йовчо, Василий, Методи и Тодор и други духовни лица и миряни, присъстваха и гостите от побратимените с Каварна градове от Словакия и Унгария. Ансамбъл „Аноним“ от София изнесе концерт от църковни песнопения..
На площада пред храма бе валидирана пощенска марка с изображението на храма „Св. Великомъченик Георги“. Церемонията извършиха Деян Търнешки – изпълнителен директор на Български пощи, Екатерина Йорданова – председател на Инициативния комитет за честването на храма, Нина Ставрева – кмет на община Каварна и отец Йовчо – свещеник в църквата. Пощенската марка е на стойност 0,65 лв. и е дело на художника Светлин Балезоров.
По повод годишнината е открита и изложба на шестнадесет класирали се в конкурса художествени творби на деца от Каварна на тема : „180 години храм „Св. Великомъченик Георги“ – моят/ нашият храм“. В изложбата са включени и девет картини от личната колекция на църковния фотограф Атанас Димитров, родом от Каварна. Представените от него картини са на художниците от Каварна – Илияна Атанасова и Георги Христов, Марчел Ямелиев и Светозар Петров от В. Търново, Таня Димитрова от София, Петра Халенбах от Германия, Николае Гаджиану от Румъния. Сред експонатите е и пластиката „Св. Георги“ на скулптора от Шабла –  Кирил Матеев.
Паметта за храма е жива. Тя се търси, намира и отстоява във времето. „Прави ни по-силни и уверени в себе си и отстоява идентичността си в сблъсъка с многообразието в днешния глобален свят. А за младите – според мен е важно да провокираме интереса им, важното е да им покажем пътя...“ – споделя Атанас Димитров, който е изградил свой фотографски почерк и продължава да търси тайнствеността към православното богослужение чрез обектива.
Паметта към храм „Св. Великомъченик Георги“ е жива и и докосва с вяра красотата на православието.

Тържествената Света литургия, която бе отслужена от свещениците Йовчо, Василий, Методи и Тодор и други духовни лица и миряни

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево