Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - книги :: КОГАТО ГОРЯХА КЛАДИТЕ"

Рада Въртунинска

КОГАТО ГОРЯХА КЛАДИТЕ

Документален разказ за отминало време

Новата книга на Рада Въртунинска съдържа едноименната повест и три цикъла с разкази, от които най-забележителни - "Разкази на старите дами от кафе Регал". "Когато горяха кладите..." се чете на един дъх. Историята е истинска и освен това написана увлекателно. Героите, макар и черно-бели като от старите ленти на първите говорящи филми, са романтични, силни и привлекателни. Зад почти всеки персонаж се крие една жива легенда на Добрич. Книгата е посветена на придворния художник на цар Борис III Васил Букуров, когото авторката споделя, че е имала удоволствието да познава лично. Сведенията си тя е събирала чрез друг герой на повестта - юриста Димитър Ангелов - Мишел.
Тъжна е съдбата на кипналите като шампанско младежи в първите години на социалистическа България от историята на Рада Въртунинска. Те емигрират или стават жертви на скалъпен, малко известен процес, в който главно действащо лице е интернираният художник, "развращаващ" ги с миналите идеали и превръщащ ги в рушители на "победния строй". Млади, силни и очакващи, те падат в началото на полета си.
Но не само тъгата по тази затрита младост ти дотежава, ами някак си даваш сметка, че тя е била пресята, но в лошия, обратен смисъл - заминали са фини песъчинки от нашето най-голямо национално богатство и никога няма да дадат своя плод за България. Хубаво е от време на време да се сещаме за тази загуба, колкото и да е тъжно. За да имаме сили да я превъзмогваме всеки ден.

Издателство Матадор 74 - Добрич

Цена: 8 лв.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево