Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - Антимовски хан - издание за животопис и култура"

 

 

ВЕЛИКО Е ДЕЛОТО ИМ!


Сътвореното от Солунските първоучители има различни измерения-исторически, духовни, държавнически, дипломатически, универсални. Новата азбука е феноменално и гениално дело, защото чрез нея се утвърждава правото на различните колективни общности –от племена и народи до нациите, чрез езика да се преборят със забравата и да влязат в пространствата на цивилизацията. Само и единствено след налагането на писменото слово и преводите на Свещените книги е възможен Златният век от епохата на цар Симеон и последвалите ги изригвания на културата ни, през Търновската книжовна школа, за да се стигне до бъдещето ни водещо място в Европа и света.
Да, в началото на XXI век можем да сме достойни за направеното от Тях, ако надмогнем и победим настоящата си деструктивна енергия – омразата и гнева срещу другия, оттук са десетките убити всеки ден по пътищата, насилието срещу хората на дълга като лекарите, учителите, служителите. Необходимо ни е да си припомним мъдростите на техните следовници, че са „Голи без книги всички народи“, а съвременните аналогии ни отвеждат още по-назад към Учителя да обичаме ближния си /деца, възрастни, съседи, роднини, врагове/, за да му помагаме и да му подадем хляб, а не нож в ръката.
Честит празник на Духа, на Светлината и Доброто в душите ни!


Драгомил ГЕОРГИЕВ

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево