Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - За нас"

НАЧАЛОТО

от Екипа в годините

Сякаш бе вчера, когато след премиера на поредната книга на добрички автор, се разхождахме по центъра на града, говорехме за достойнствата и недостатъците на творците ни и си мечтаехме за трибуна, на която да имат възможност за изява повече добричлии. Сядахме някъде да се почерпим, и с помощта на чаша вино, завихряхме мечтите си в откровени фантазии за веснтик, който да се мери с авторитети като "Български писател", "Литературен вестник" или списание "Пламък.
Така, до Коледа на 1996 г., когато поети и писатели бяхме поканени от бизнесдамата Ваня Янкова на обяд в ресторанта "Златното пиле", който вече не съществува. По това време тя не пропускаше премиера на книга, или друго културно празненство, като после приятелски спонсорираше веселбите ни. Нашата идея намери страстен привърженик в лицето на Ваня Янкова. "Ще имате вестник!" - отсече тя. Седмица след това Красимир Бачков, Сашо Серафимов и Ангел Веселинов, на чашка вино в Миновото кафене в Стария Добрич, дадоха име на вестника.

И така, на 26 януари 1997 г. в зала Икар на Читалище "Й. Йовков" беше организирана и първата премиера на първия брой на "Антимовски хан". А първият, който тогава дари средства за вестника - 1000 лева, беше журналистът Георги Колев.

С основополагането на в. "Антимовски хан" са свързани имената на редица добруджански творци. Летописът на изданието включва първия главен редактор - поетът Драгни Драгнев и отговорния секретар - белетристът Красимир Бачков. В различно време през годините главни редактори са били още Петранка Божкова, Марина Константинова, Йордан Дачев - писател, публицист, почетен гражданин на Добрич, Сашо Серафимов, Драгомил Георгиев, Генчо Златев, Рада Въртунинска, Александър Белчев, Надежда Карапанчева и последният редактор Валентина Добринчева. Това са хората, свързали част от творческия си път с голямата тръпка, наречена Антимовски хан. Изданието със сигурност нямаше да е същото без десетките ни сътрудници, гостуващи автори, приятели и съмишленици. В страницата Дъга изгряват имената на момичета и момчета, които пристъпват от ученическата възраст в големия свят на Словото.

През тези десет години, откак съществува вестникът, се намериха много хора и организации, които споделиха идеята на екипа. Затова и Антимовски хан е силен с приятелството на Читалище "Й. Йовков", Художествена галерия Добрич, Регионална библиотека "Д. Габе", Регионален исторически музей, Ротари клуб и Лайънс клуб. От две години той излиза всеки месец благодарение на общините Добрич, Добричка, Генерал Tошево, Каварна и Шабла.

От май 2006 до декември 2008 година дизайнът на хартиеното издание е поверен на художничката Вера Пенева и Студио Пастел. 

От Благовещение 2009-а "Антимовски хан" порасна и стана списание. То излиза в книжно тяло около 100 страници сезонно - 4 книжки в годината. 

 

Адрес:

9300 Добрич
ул."Г.Кирков"
тел. +359 886 016163 - Сашо Серафимов
antimovskihan@abv.bg

ISSN на списанието: 1313 - 7832

Изданието се разпространява в цялата страна чрез абонамент в Български пощи - Каталожен номер 2634.

В Добрич се продава в Кафене "Стария Добрич" и в Книжарницата "При Румяна" - срещу НОИ

В София го има в Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

ПЕТРАНКА БОЖКОВА

ПЕТРАНКА БОЖКОВА

Поетеса. Отговаря за качеството и липсата на грешки.

 

Завършила е българска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Носител на първа награда в първия Национален поетичен конкурс "Христо Фотев" (Бургас, 2006). Живее и работи в Добрич. Кореспондент на Радио Варна до 2019 г.

КРАСИМИР БАЧКОВ

КРАСИМИР БАЧКОВ

Разказвач със сочно перо. Отговаря за качеството и количеството.

 

Роден е на 18 август 1958 г. в Добрич. Издадени книги – четири сборника с разкази и един роман. Седем национални награди. Превеждан на английски, словашки, руски и украински.
Член на Сдружението на писателите в Добрич, Варна и на СНБП - София. Основател и редактор на вестник за животопис и култура "Антимовски хан". Учител по изобразително изкуство.

ВАЛЕНТИНА ДОБРИНЧЕВА

ВАЛЕНТИНА ДОБРИНЧЕВА

Нещатен и отговорен сътрудник. Поддържа съдържанието в интернет.

 

Родена е на 2 юли 1976 г. в Добрич. Завършила е Филмова и ТВ режисура в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" София. Работи в Дарик радио - Добрич до 2019 г. Има издадени две книги - стихосбирка "Шипка" и поезия в проза "Посвещение". 

РАДА ВЪРТУНИНСКА

РАДА ВЪРТУНИНСКА

Краевед. Забележителна дама. Отговаря за величините и изискаността, за красотата и стила


Родена е през 1932 г. Завършила е Руска филология в СУ "Св. Кл. Охридски. Работила е в Окръжна библиотека, Държавен архив и Окръжния съвет по култура. Автор е на краеведски изследвания. Има девет книги, сред които романите "Зовът на сенките" и "Когато горяха кладите". 

САШО СЕРАФИМОВ

САШО СЕРАФИМОВ

Баш редактор. Отговаря за избора.

 

Роден е на 30 август 1953 г. в Добрич. Завършил е Социална педагогика. Работил е като секретар на Читалище "Й. Йовков". Има шест стихосбирки. Член на Съюза на българските писатели. Превеждан е на украински, френски, немски, словашки. Председател на Сдружението на писателите в Добрич

АЛЕКСАНДЪР БЕЛЧЕВ

АЛЕКСАНДЪР БЕЛЧЕВ

Поет. Отговаря за корекцията, избора, връзката с виртуалното...


Роден е на 17 септември 1952 г. в Добрич. Завършил е електроинженерство и радиожурналистика. Негови стихове са превърнати в песни от известни изпълнители - Михаил Белчев, Асен Масларски... Има две поетични книги.

ДРАГОМИЛ ГЕОРГИЕВ

ДРАГОМИЛ ГЕОРГИЕВ

Учителят. Критикът. Грижи се главно за връзката с младежта и оценяването.


Роден е през 1955 г. в Добрич. Завършил е Българска филология във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Работи като учител в Езикова гимназия "Гео Милев" в Добрич. Има седем книги в областта на литературното обучение. Редактор е на много издания на добруджански творци.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево