Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ДО КЕРАНКА ДАЛАКМАНСКА"

ДО КЕРАНКА ДАЛАКМАНСКА

Сашо СЕРАФИМОВ


Докато съществува човечеството думата ще е вечна, тя ще е основния терминал, през който минава цялата симфония на живота ни, защото времето се сбъдва в нас чрез словото.
Керанка Далакманска е поет, който не разказва с думи смисъла на стихотворението. Думите са само очертания, по които ще мине асоциацията, за да се усети невидимия образ. В своя дългогодишен опит с тях, талантът ѝ е усетил, че зад традиционния смисъл на поетичното изречение се съдържа оная амалгама от усещания, която създава и образната система на поезията ѝ. „Нарисувай ми дума“ е опит да се открие прорез през словото, през аромата от впечатления, eмоции и драматични ситуации, за да достигне читателят до онова неизразимо, но вълнуващо цяло.
„Нарисувай ми дума“ е отворена книга – разпростряна сред пясъка и вълните, вятъра и дъжда, тъгата по спомените и по мамините приказки, болката по изтърваното, разнасящите се по вятъра листи на сълзите и смеха, на недоизживяната интимност. Стиховете ѝ са като филмови кадри с носталгични цветове. В тях сред безкрайното време се срещат „дирята от стъпки“, усмихнатото танго, философското усещане, че няма връщане назад, че един ден обличаш „нощницата на празнотата“. Но сред тази, бих казал, мека тъга се усеща и онази светлина на прошката, която може да се появи само след като си преодолял болката.
Една хранеща поезия, положена в особено красива книга, където живописта и стиховете еднакво те грабват и „внасят повече ред и утешителна хармония в нашия ден“, както казва Марин Бодаков.
В навечерието на своята годишнина Керанка Далакманска ни поднася този подарък от поетични докосвания, разпилени сред живописта на Лаура Нистореску. И вярвам, че с появата на „Нарисувай ми дума“ в света е поникнало още нещо добро. Нещо, което не знаем какво е, но заслушаме ли се, то пее в нас.


Честито, Керанке!
И НА МНОГАЯ ЛЕТА!

Поезията е единствения храм, който приютява хората от всякаква религия. А ти служиш в Храма!

 

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево