Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: СВЪРЗАНИ С ДОБРУДЖА"

СВЪРЗАНИ С ДОБРУДЖА

Доротея Тончева и Стефан Мавродиев бяха обявени за почетни граждани на община Генерал Тошево. Те получиха своите удостоверения и отличителни знаци на 7 ноември от кмета Димитър Михайлов.
Двамата популярни актьори са родово свързани с община Генерал Тошево – Доротея Тончева със Спасово, а Стефан Мавродиев с Дъбовик. И двамата са изиграли десетки роли от произведения на Йордан Йовков. Доротея Тончева сподели, че ако е постигнала успехи в кариерата си, те се дължат преди всичко на певеца на Добруджа. Стефан Мавродиев пък обясни, че още като невръстно дете е получил възпитание и духовно израстване в нашия край и изключително много се гордее с този факт.
На Доротея Тончева бе връчена специално изработена от проф. Ангел Станев пластика. Творби на именития ни скулптор са участвали в представителни изложби в Австрия, Италия, Франция, Англия, Германия, Гърция, Испания, Португалия, Румъния, Русия, Египет и др. Пластиката, която дари Общината, има няколко пласта на символика. Едно цвете – винаги символ на женското начало; глътката живот; безсмъртие и пълнота; крехкостта и преходността на живота. Разтворената чашка на цветето означава развитие във видимостта и на творческото начало. Житният клас, с който генетично е свързан добруджанецът, е символ на плодородието на земята, на пробуждащия се живот, а със зрънцата си означава и нещата във Вселената.
На Стефан Мавродиев бе подарена картина, рисувана от Георги Лечев. Той присъства на тържествената церемония. Негови творби са част от колекциите на Националната библиотека в Париж, Националната библиотека във Вашингтон, Националния център по изкуствата в Париж, Галерия “Албертина” във Виена и частни художествени сбирки.
И двамата актьори обявиха, че като почетни граждани ще работят активно за по-нататъшното успешно развитие на духовността в общината. Двамата са съответно 8-ми и 9-ти почетни граждани на Генерал Тошево след Георги Парцалев, Алберт Анжел, Бончо Генчев, Пламен Паскалев, Иван Атанасов, ст. л-т Йордан Тенчев и кап. Венко Савов.

Материалът е предоставен от местния вестник "Добруджански глас"

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево