Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - статии :: ОТКРОВЕНИЯТА СА СТРАДАНИЯ"

ОТКРОВЕНИЯТА СА СТРАДАНИЯ

Здравей, читателю!

Тази книга е плод на нашата благодарност към поета Йордан Кръчмаров. Тя е поздрав към Княза на духа, който някога беше наш приятел, участник и свидетел на поетичните ни радости и скърби, казано кратко – запои. Но замина отвъд и навярно е поседнал в някоя кръчма край Млечния път и забавно рецитира прекрасните си стихотворения. Всъщност, той и сега си остава наш приятел, защото не си е отишъл от сърцата ни. И защото стиховете му продължават да ни разказват мъдрата приказка за живота. А в спомените ни остава винаги такъв - усмихнат като дете и добър като юлско утро...
Ще разгърнете страниците на тази книга и ще се уверите сами.

Сборникът "Полюшвана от вятъра мишена" се издава от "Жанет-45" Пловдив, по инициатива на Сдружението на писателите в Добрич и е финансово подкрепен от Община град Добрич, Земеделската кооперация в с. Гурково, Ротари клуб - Добрич, Тодор Моралийски, "Пътно строителство" - АД, “Яйца и птици – Зора" - АД” – Дончево, “Сапунджиев и син”- ООД.

 

ОТКРОВЕНИЯТА СА СТРАДАНИЯ

Драгомил Георгиев

Лириката на Йордан Кръчмаров е голямо национално литературно явление. Това е така, защото неговите стихове не са кабинетни, родени от интелектуални затрупвания, а са създадени от изригвания на душата, която става вместилище на универсалните и космическите конфликти и тенденции.
Неговата поезия не се роди от нищото, т,е, на пустинно място, Тя е в контекста на споровете за коренотърсачеството и миграцията от 70-те и 80-те години, когато в хуманитаристиката ни стана все по-тревожен проблемът за родното и за идентичността ни. Тогава в литературата и киното се родиха такива самобитни явления като прозата на Йордан Радичков и Николай Хайтов, Георги Мишев и Васил Попов, в киното са филмите по творби на Станислав Стратиев, Георги Мишев, Ивайло Петров и най-вече на Хайтов. Така лирическите откровения на обичания от всички нас Йордан Кръчмаров отразяват по
свой естествен и невероятен начин този процес на бурното преобръщане в пластовете на човешката душа.
Уникалното в дарованието и феномена „Кръчмаров” е в свежестта и първичната естественост на възприятията. Всеки изследвач и негов читател дълго могат да се взират в този процес на творческото сътворяване. Вярно е, че това е индивидуален процес, но при този наш творец е на първи план това ангелско докосване до предметите, явленията и събитията. Само тогава метафората е авторова, образността е позната и непозната, ритмиката е като пулсациите на космическото, а музикалността е като птичата песен вечер край селската къща. Такова творческо целуване от Бога има с световното изкуство в музиката на Моцарт, в лириката на Пушкин, в романистиката на Стендал, а в нашата литература са Яворов и Гео Милев. В съвременната лирика можем да посочим Йордан Кръчмаров, Петя Дубарова и Добромир Тонев.
В неговия художествен свят има невероятно многообразие. Един е образът на лирическия човек в неговите селски идилии, друг е в интелектуалните обобщения за смъртта, слънцето, морето и звездите, нежен и смирен е в синовното преклонение, притчов и мъдър е морякът му. Чувстваме тази жажда за много и различни идентификации. Откроява се тази виталност да вкусиш от всички сокове на живота - да слушаш трелите на пойните птички, да си вечер край огнището при рибарите или да се
прехласваш като нов Андерсен по твоето Цигарено човече. Приказността е доминантата в неговите текстове. Това не е случайно, защото постмодерния човек ще си остане това „дивно творение”/ У. Шекспир / и той винаги ще има все по-голяма жажда за притчовост и иносказателност. Всяко стихотворение на нашия земляк е такава „стара история”, но не „ като Париж и тя” / Веселин Ханчев /, а като мен и теб, като всеки от нас, както е при героите на Никос Казанзакис или на Паулу Коелю.
Метафориката в тази лирика е изначална като библейското сътворение на света, тя не е намъчена и фалшива, а е изконна, защото ставаме свидетели на мъчителното и болезнено опознаване на нещата от живота и космоса, от човека и битието. Образите са намерени чрез мъчителното изтръгване от дълбините или от безкрая на звездите, от раните и мъките на Христос или от премълчаното, когато копаем гроб на приятел. Тази лирика илюстрира максимата, че голяма литература се прави с великата естественост, натрупванията на една древна култура като нашата и с честност на твореца. Всеки компромис със себе си, ще те лиши от твоите последователи, а това са читателите ти и след 100 години.
Убеден съм, че този творчески свят ще разтърсва много души, ще разрушава стари максими и закостенели съзнания и на тяхно място ще се родят другите, истинските неща от живота ни. Лириката на Йордан Кръчмаров доказва, че на Балканите творецът е водач на народното стадо, защото нямаме ли тези духовни мъдреци и жреци, тогава ще загубим безвъзвратно себе си, идентичността и феномена си като личности, народ и нация. С души като този наш приятел ние ставаме дръзки, търсещи и градящи, така се превръщаме в добротворците на хуманиста Йовков.

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево