Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - Антимовски хан - издание за животопис и култура"

 

ЗДРАВЕЙ, ЧИТАТЕЛЮ!

 

Търкаляме си колелото на живота и си търсим нови пътеки. Старите все ни водят до познати места, до познати врати и ненужни разговори. И така, тъкмо се разхождахме по една интересна алея на списанието, когато видяхме знак – улица без изход. Опитахме се да кривнем в друга посока, но и там същия знак.  Тогава решихме да отидем на брега на морето –  място, където поезията се сипе като пролетен дъжд. Казахме си, ще си вземем за зимата духовна храна, че да виждаме света с чист поглед... Но и това хранително място беше заградено.
— А бе, кой ни краде любимите места? – тъкмо щяхме да се провикнем, когато от екрана ни заявиха, че така е редно, че кои сме  ние да си създаваме собствена истина за мечтите от живота – горски, крайбрежни, езерни. После се показаха и тези, дето създаваха държавните истини. Те заграждали любимите ни места, за да ги опазят от нас – кокошкарите, егоистите, събирачите на духовни радости, на отломки от човешката душа.
Всичко трябвало да бъде ясно в тази държава – кое на кого от тях е.
— Ами за нас няма ли? – си помислихме. Но едно е да си помислиш, друго е да го кажеш, а трето и четвърто е да си го поискаш.
УВАЖАЕМИ ЧИТАТЕЛЮ! Ако от Нова година не получаваш това списание, то е защото улицата, по която вървяхме, вече я няма. Но ние ще напишем писмо на Дядо Коледа и ще си пожелаем за 2014-та улици без знаци, за да изглежда светът проходим.
Весела Коледа и храбра Нова година!

Сашо СЕРАФИМОВ

 

 

Георги Баев - "Край морето"; всички репродукции в броя са от фонда на Художествена галерия - Добрич

 

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево