Антимовски хан - издание за животопис и култура.

Антимовски хан е издание за животопис и култура на Сдружението на писателите в Добрич. Понастоящем излиза като списание, наследник на едноимения вестник с 10-годишна история. Събира поезия, проза, есеистика, интервюта, краезнание, други форми на литература, както и отзиви от всички сфери на изкуството и културата на творци от Добрич, Добруджа, страната и чужбина. С него живее духът на Йордан Йовков. Може да откриете още нови преводи, първи стъпки на млади автори, препоръчани книги на местни автори, обяви за конкурси, събития и др.. Антимовски хан - Антимовски хан - издание за животопис и култура"

Здравей, читателю!

Всички обичаме аромата на цветята, мечтаем си да срещнем любовта, да има кой да ни каже вечер: „Тате!“. Да си вземем любимата книга. Да пътуваме по света, да се радваме на светлината му. Единствената ни грижа да е какви по-топли дрешки да купим за малкия, който ще се върне целият снежен и мокър от уличната пързалка през зимата, или на кое море да го заведем през лятото. Едва ли някой си мечтае, грабнал в една чанта цялата си топлина на къщата – жена и дете, да върви по пътища, които не знае къде извеждат. И да бяга душата му, да бяга по миналото, по бъдещето, по днешното и да се пита: „Какво става? Къде отивам! Защо съм тръгнал?“ А в небето и по земята да летят великите изобретения на човечеството и да хвърлят смърт.
Война, читателю! Голяма война за малкия човек! Както казва Роберт Рождественски в стихотворението си „На земята безжалостно малка“, когато малкият човек загинал във войната „…на земята не стигнал мраморът момъка в цял ръст да бъде изваян“! Но ние, човеците, които живеем в мирния свят на природата и вземаме от нея, колкото да се нахраним, не се нуждаем от паметници. Ние си искаме целия живот.
Майка ми казваше: „Ако двама се развеждат, то значи и двамата имат вина“. И се сещам за Соломоновата притча за двете спорещи жени. Всяка настоявала, че това е нейното дете. Соломон наредил да го разсекат на две и всяка да вземе половината Тогава родната му майка извикала да го вземе другата, само и само да остане живо. Това могат ли политиците да го разберат, това влиза ли в главите на правещите се, че носят правдата на света?! „Не!“– казвам, читателю! Не, те носят друга правда – правдата на парите и властта, за която твоят живот и животът на любимите ти хора просто е само залог за една игра на покер. А ти си дери гърлото да викаш – кой от тях е по-добър. Но преди отново да тръгнеш да воюваш с вятърните мелници, отвори тази книжка. Може пък друг акъл да ти дойде. Че то, мирът по земята става с усмивка и открито сърце!

Сашо Серафимов

 

Николай Тодоров - "Тайнство - Магура"

С подкрепата на:

  • Община Добрич
  • Община Добричка
  • Община Каварна
  • Община Шабла
  • Община Балчик
  • Община Тошево